Voimat lopussa? Nämä merkit kertovat vapaa-ajan tarpeesta

Teit sitten miten paljon töitä tahansa, hommat eivät tunnu etenevän. Liika kiire huonontaa suorituskykyäsi ja sumentaa ajattelukykysi.

Kärsitkö sinä näistä oireista?

Huolehdit aikatauluista

Jos suurin osa ajastasi kuluu siten, että mietit ajankulua, on jotain vialla. Saatat olla jumissa kierteessä, jossa sinulla on jatkuvasti liikaa velvollisuuksia, eikä lainkaan aikaa rentoutumiseen. Huomaat tämän myös siitä, kun olosi suorastaan helpottuu, kun odottamasi tapaaminen yllättäen peruuntuukin. Ongelman ratkaiseminen ei ehkä tunnu helpolta, mutta on todellisuudessa yksinkertaista: poista joka päivä kalenteristasi yksi merkintä. Tämä pakottaa sinut miettimään ajankäyttöäsi uudestaan ja arvottamaan aikaasi uudella tavalla.

Et muista, milloin olisit elänyt hetkessä

Jos sinun täytyy vilkaista kalenteriisi ennen kuin voit ottaa ystäväsi kanssa kupposen kahvia, on aika höllätä. Kalenterista on tällöin tullut pomo eikä apuri, ja sinun täytyy päästä uudestaan kalenterisi herraksi. Ratkaisu voi löytyä samaisesta kalenterista. Sen sijaan, että suunnittelet ensi viikonlopun täyteen menoja, merkkaa kalenteriisi rentoutumisaikaa. Kun se lukee kalenterissasi, merkintää täytyy noudattaa.

Syöt ateriasi lennossa

Milloin viimeksi istahdit alas ja söit luonaan muualla kuin työpöytäsi ääressä tai autossa? Ruokailu rytmittää päivää ja antaa paljon kaivattuja taukoja kiireen keskelle. Ruokailun suoma rentoutushetki jää saavuttamatta, mikäli ruokailu tapahtuu ohimennen samalla sähköposteihin vastaillen. Pidä siis kiinni ruokatunnistasi ja syö ajatuksen kanssa. Pyydä työkaveria mukaasi lounaalle ja puhukaa jostain aivan muusta kuin työstä. Ruokailun jälkeen palaat työpöydän ääreen täynnä uutta energiaa.

Et juttele parhaille ystävillesi kasvokkain

Jos ystävyytesi perustuu pikaiseen viestiin sosiaalisessa mediassa tai silloin tällöin vaihdettuihin sähköposteihin, on aika parantaa tapoja. Olosi tuntuu varmasti kurjalta, jos ystäväsi valittavat sinun olevan liian kiireinen, mutta usko pois, heidän puheissaan on perää. Kirjaa ylös kymmenen elämäsi tärkeintä ihmistä ja tee heille aikaa kalenteriisi. Jos muutos tuntuu liian suurelta, aloita pienin askelin. Sen sijaan, että naputat pikaisen viestin, ota luuri kouraan ja soita.

Et nuku tarpeeksi

Kiireinen ihminen hankkii kalenteriinsa usein lisätunteja karsimalla unen määrästä. Tämä on pahin mahdollinen virhe, sillä univaje vaikuttaa jaksamiseen ja suorituskykyyn kokonaisvaltaisesti. Jo yksi huonosti nukuttu yö heikentää keskittymiskykyä ja suoritusta. Jos et saa pakollista seitsemää tuntia unta, sinun on tehtävä muutoksia elämässäsi ja heti! Karsit sitten ylitöistä tai harrastuksista, unta on saatava tarpeeksi. Harrastuksista karsiminen saattaa kuitenkin olla virhe pitkällä aikavälillä, sillä harrastukset antavat voimaa ja energiaa arjen keskellä.

Kehosi kapinoi

Kiireessä ei tule huolehdittua itsestään. Silloin oikeanlainen ravinto, liikunta ja uni jäävät hunningolle ja pikaruoka ottaa vallan. Keho ei kestä tällaista kovin kauan, vaan ryhtyy antamaan varoitusmerkkejä.

– Lihaksesi ovat kireät.

– Sydämesi laukkaa.

– Tunnet olosi jatkuvasti rauhattomaksi ja huolestuneeksi.

– Tunnet uusia kipuja ja särkyjä.

– Vatsasi toimii epätavallisesti tai kipuilee.

– Stressi saa aikaan päänsärkyjä.

Kannattaa käydä lääkärissä selvittämässä, ettei oireille ole sairausperäistä syytä. Jos näin ei ole, oireet ovat vain kehosi tapa kertoa sinulle, että nyt täytyy hidastaa. Kuuntele viestiä ja ota se tosissaan.

Lähde: RealSimple

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat