Voiko pesukoneen pilata pesuaineella?

Pesukoneita vuosia tutkineen työtehoseuran projektipäällikön Anneli Reisbackan mukaan pyykinpesukoneen elinikää voi pidentää muun muassa pesuainevalinnoilla.

Reisbacka kehottaa kiinnittämään huomiota erityisesti siihen, ettei pyykinpesupulvereissa yleisesti käytettyä zeolittiia - eräänlaista savea - pääsee kivettymään koneeseen. Useimmiten zeoliitti kerääntyy koneen vedensäätelyjärjestelmiin tai poistopumppuun.

– Riskit ovat sitä suurempia, mitä harvemmin pyykkiä pesee. Nykyään tosin pyykkiä pestään melko tiuhaan tahtiin, lähes päivittäin. Mikäli zeoliitti jää huuhtoutumatta vähäksikin aikaa, alkaa se kivettyä eikä se lähde kuin happoon liuottamalla, Reisbacka varoittaa.

Zeoliittiongelma on harmillisen yleinen nykyajan koneissa, jotka käyttävät vain vähän vettä.

Pesuainehiukkaset eivät liukene veteen ja ne saattavat lentää koneen rakenteisiin, esimerkiksi täyttöaukon tiivisteiden poimuihin.

Ongelmaa pahentaa entisestään se, että pesukoneet ovat usein huonosti ilmastoiduissa tiloissa, joissa lämpötila on korkea.

– Jos tiivisteitä ei pyyhitä, niin aika nopeasti siihen alkaa muodostumaan mustia pisteitä, jotka merkitsevät hometta. Home ei sinällään konetta vaurioita, mutta kun se kerääntyy ja kivettyy koneen sisälle, alkaa koneen vaurioituminen.

Nestemäisissä pyykinpesuaineissa zeoliittia ei ole, mutta ongelmaksi voi muodostua liika vaahtoaminen.

– Kone saattaa vaurioitua, jos vaahtoa pääsee ohjausjärjestelmään, Reisbacka arvioi.

Reisbacka kehottaa kuluttajia myös käyttämään pesuaineita kohtuudella. Moni saattaa pistää ainetta ikään kuin "varmuuden vuoksi" liikaa, jotta pyykistä tulee varmasti puhdasta.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat