Huoltokonkari: Pesuainevalmistajat johtavat kuluttajia harhaan

Yli 16 vuotta kodinkoneiden parissa työskennellyt huoltoteknikko pitää pesukoneiden ongelmana yksinkertaisesti aivan liian suuria pesuainemääriä.

Perusongelma on siinä, että pesukoneet ja -aineet ovat kehittyneet huimasti parin vuosikymmenen aikana, mutta käyttäjät toimivat vanhojen tottumustensa mukaan.

– 80-luvun pesukoneet käyttivät pesuvettä niin, että vesi näkyi luukun puoleen väliin asti. Nykyään vettä on pesurummun alareunaan asti. Siitä puuttuu välistä monta kymmentä litraa vettä, toteaa tekninen huoltoneuvoja ja huoltoteknikko Mika Maristo.

Työtehoseuran projektipäällikkö Anneli Reisbacka pitää pyykinpesun ongelmana koneohjelmien liian harvoja huuhtelukertoja. Maristo on eri mieltä.

– Ongelma on liian suuri määrä pesuainetta. Pari huuhtelukertaa riittäisi kyllä, jos annosteltu saippua – neste tai jauhe – liukenisi pesuveteen. Ongelma syntyy siitä, että meillä on siellä liukenematonta pesuainetta. Näin huuhteluvesi tulee pesuaineiseksi eikä siis huuhtele pesuaineisia vaatteita.

Annostelu likaisuuden mukaan?

Maristo osoittaa syyttävällä sormella pesuainevalmistajia, jotka hänen mukaansa johdattavat kuluttajaa harhaan liian suurilla annosteluohjeilla.

– Pesuaineen annostelun pitäisi olla aina vesimäärän mukaan. Nykykoneet käyttävät vettä hyvin vähän, mutta pesuaineen annostusohjeet eivät ole kuitenkaan muuttuneet oikeastaan mihinkään – ja sitten vielä tilalle on tullut pesutiivisteitä, Maristo moittii.

Maristo pitää outona myös valmistajan ohjetta annostella pesuainetta pyykin likaisuuden mukaan.

– Ohjeet ovat harhaanjohtavat, koska mikään pesukone ei mittaa pyykin likaisuutta. Valmistajan mukaan likaisuusaste nostaa pesuaineannostusta, vaikka pesuaineen määrän pitäisi olla suhteessa vesimäärään, Maristo kertaa.

Hyvää ruokahalua vaan: Pesuainejäämiä astioissakin?

Mariston mukaan liiallisesta pesuaineiden käytöstä johtuva liukenematon pesuaine on huono asia paitsi pyykeille myös itse pesukoneelle.

– Pesuainejäämät likaavat pyykin ja tukkivat koneen.

Helpotusta ei ole luvassa, vaikka vaihtaisi pesuaineen jauheesta nestemäiseen.

– Nestemäinen pesuaine ei ole yhtään jauhetta parempi, koska ylimääräinen pesuaine jää aina sinne altaaseen – oli se sitten nestemäistä tai jauhetta.

Pesuaineen liiallisesta käytöstä johtuvat ongelmat koskevat Mariston mukaan pyykinpesukoneen lisäksi myös astianpesukonetta.

Ajatus pesuainejäämäisistä lautasista ja laseista on vain huomattavasti etovampi kuin ajatus "vain" iholle tulevista vaatteista. Astianpesukoneessa kyseenalaisena bonuksena on vielä monen suosimien pesutablettien muovikääreet.

– Jos pesutableteissa oleva itsestään sulava muoviosa olisi oikeasti terveellistä, niin meillähän olisi erillisjuustotkin pakattu siihen. Jos astianpesukoneessa on liikaa pesuainetta, vähän vettä ja vähän sulanutta muovia, niin hyvää ruokahalua vain! Mika Maristo kiteyttää ongelman.

Lue myös:

    Uusimmat