Pesukonetutkija: Moni pesee koneessa vaatteensa likaisiksi

Uusissa energiatehokkaissa ja ympäristöystävällisissä pyykinpesukoneissa on myös varjopuolensa. Moni kuluttaja pilaa vaatteensa pesemällä niitä liian alhaisissa lämpötiloissa ja huuhtelemalla ne huonosti.

Työtehoseuran projektipäällikkö Anneli Reisbacka pitää pyykinpesun merkittävimpänä ongelmana sitä, että vähän vettä käyttävien koneiden perusohjelmissa on niukasti huuhtelukertoja.

– Pyykinpesukoneet tulevat Suomeen Keski-Euroopasta, missä vesi on luonnostaan kovaa ja lisäksi siellä on pulaa vedestä. Näiden koneiden perusohjelmissa on vain kaksi huuhtelua. Tämä ei missään nimessä riitä Suomessa, missä vesi pehmeää, selittää 1980-luvun alusta pesukoneita tutkinut Reisbacka.

Useampi huuhtelukerta tarvitaan Reisbackan mukaan pyykinpesupulvereissa olevan zeoliitin poistamiseen. Zeoliitti on luonnossa esiintyvää savimaista ainetta, joka huuhtoutuu pois kovassa vedessä.

– Suomessa pehmeä vesi ei riitä muutamalla huuhtelukerralla poistamaan zeoliittihiukkaisia, ja savi imeytyy joka pesukerta yhä syvemmälle tekstiilien kuituihin.

Tämä on yleisin syy siihen, jos vaatteet tuntuvat likaisilta vielä pesunkin jälkeen.

– Luulemme siis pesevämme vaatteet puhtaaksi, mutta itse asiassa pesemme ne likaisiksi, tiivistää Reisbacka.

Zeoliittijäämät näkyvät vaatteissa liitumaisina jälkinä. Tummissa vaatteissa ne näkyvät harmaana pölynä.

Nestemäisissä pyykinpesuaineissa ei zeoliittia ole, vaan nesteet liukenevat kokonaan pesuliuokseen.

– Tällöin ongelmana voi kuitenkin olla liika vaahtoaminen, joka puolestaan aiheuttaa sen, ettei pyykki puhdistu kunnolla.

Rasva ei lähde tekstiilistä haaleassa vedessä

Ihmiset pyrkivät energiatehokkuuteen ja taloudellisuuteen pesemällä vaatteet matalissa lämpötiloissa. Todellisuudessa sekä vaatteille että ympäristölle olisi kuitenkin parempi, että pyykit pestäisiin korkeammissa lämpötiloissa - ainakin välillä.

– Esimerkiksi ihmisen ihossa oleva rasva ei liukene tekstiileistä alle 60 asteen pesuissa. Sitä paitsi korkeammat pesulämpötilat pitävät myös koneen kunnossa, Reisbacka opastaa.

Moni pesee vaatteensa alhaisissa lämpötiloissa joko energiaa säästääkseen tai suojellakseen vaatteitaan. Kuitenkin esimerkiksi puuvilla ja puuvillapolyesterit kestävät hyvin korkeampiakin pesulämpötiloja.

– Nykyajan tekstiileissä ongelmana on se, että ne ovat yhdistelmä useita materiaaleja. Tuolloin ne on tietenkin pestävä sen heikoimman mukaan. Olisikin hyvä, että jo vaatteita ostaessa ottaisi huomioon, millaisissa lämpötiloissa tekstiilit voi pestä.

Kansainvälisissä pesukoneiden suoritustesteissä on huomattu, että vain muutaman asteen alhaisempi pesulämpötila näkyy huonompana pesutuloksena.

Mikäli tahra ei lähde edes tahranpoistoaineen avulla pois tekstiilistä useidenkaan pesukertojen jälkeen, kehottaa Reisbacka kokeilemaan korkeampaa pesuveden lämpötilaa.

– Tällöinhän vaate on jo ikään kuin pilalla, jos sitä ei voi tahrojen vuoksi käyttää. Useissa tapauksissa 60 asteen pesu poistaa tahrat, sanoo Reisbacka.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat