Voiko koronavirustartunnan saada uudelleen sairastamisen jälkeen? Ylilääkäri vastaa

4:42
Miten Suomi on varautunut koronavirukseen? Asiaa puitiin Viiden jälkeen -ohjelmassa

Torstaina uutisoitiin, että japanilaisella naisella todettiin koronavirustartunta toisen kerran.

Kiertoajelubussissa työskentelevällä nelikymppisellä naisella todettiin koronavirus ensi kerran tammikuussa. Hän toipui viruksesta ja pääsi sairaalasta helmikuun ensimmäinen päivä. Vajaata viikkoa myöhemmin testit näyttivät uudemman kerran negatiivista, kertoo The Guardian.

Keskiviikkona 27. helmikuuta naisella todettiin koronavirus toistamiseen sen jälkeen, kun hän alkoi jälleen saada oireita.

Japanilaisviranomaisten mukaan tämä on ensimmäinen tapaus, jossa potilaalla on todettu koronavirus toivuttuaan siitä kertaalleen.

Voiko tautiin sairastua useasti?

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Asko Järvisen mukaan viruksen geeniperimää voi esiintyä ihmisen soluissa pitkään. Se, että japanilaisnaisella on todettu uudelleen virusta, ei tarkoita, että se aiheuttaisi uudelleen tautia.

– Vielä emme tiedä, mikä tauti hänellä on tällä hetkellä, Järvinen sanoo.

Useita infektiotauteja ei Järvisen mukaan voi yleensä saada pian taudin sairastamisen jälkeen, käytännössä saman epidemiakauden aikana.

Koronaviruksen kaikkia ominaisuuksia ei kuitenkaan vielä tiedetä. Mikäli virus pystyy muuntumaan, voisi sama ihminen Järvisen mukaan sairastua viruksen aiheuttamaan tautiin uudestaan.

Järvisen mukaan se tiedetään, että uusi koronavirus muodostaa vasta-ainetta. Immuuniainetta päästään tutkimaan heti kun tutkimusmenetelmät kehittyvät.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja