Voiko kahvi loppua lentokoneesta? Sanna Finnairilta kertoo, sattuuko matkoilla yllätyksiä: "Joku tarkkanäköinen voi tietysti jotakin huomata"

Tallentui kameraan: matkustajakoneen lentäjä taistelee kovan tuulen kanssa Bristolin lentokentällä 0:57
KATSO MYÖS: Matkustajakoneen lentäjä taisteli kovan tuulen kanssa Bristolin lentokentällä.

Voiko kahvi loppua lentokoneesta? Mitä yllättävää lennolla voisi sattua? Kysyimme!

Lentäminen mantereelta toiselle on melkoinen ihme. Silti monen tunnin lennolla saattaa tulla aika pitkäksi. Koneessa voi toki viihtyä vaikkapa elokuvien parissa, mutta kovin paljon mitään erikoista siellä ei tapahdu.

Vai tapahtuuko?

Suurin osa yllätyksistä ei näy matkalaisille

Kulissien takana koneissa tapahtuu toki kaikenlaista. Suurin osa yllätyksistä ei näy matkalaisille, kertoo Finnairin chief purser Sanna Moisio.

– Joku tarkkanäköinen voi tietysti jotakin huomata, mutta meillä on hyvin standardisoidut ja pitkälle hiotut ohjeet ja säännöt, hän sanoo.

Esimerkiksi kahvi voisi teoriassa loppua lennon aikana, mutta kovin todennäköistä se ei ole; määrät ja kulutukset on laskettu niin tarkasti.

– Itselleni ei ole lennolla tullut tilannetta, että joku juotava kokonaan olisi loppunut, mutta kyllähän yksi yksittäinen tuote voisi loppua. Jos kahvi loppuisi, keksisimme kyllä jotakin. Toisaalta matkustajat ymmärtävät, ettemme ole tilausravintola; lennolla mukana ovat ne asiat, jotka ovat mukana, eikä niitä lennon aikana saa hankittua lisää, Moisio kuvaa.

Tässä tilanteessa saatetaan kuuluttaa lääkäriä: "Kyllähän sellainen tilanne näkyy matkustajallekin"

Muunlaisiakin yllättäviä tilanteita voi tulla eteen. Joku voi esimerkiksi sairastua kesken lennon.

– Silloin kuulutamme, jos on sairaanhoitajaa tai lääkäriä paikalla, joka voisi auttaa. Meillä toki on tilanteessa vastuu ja käymme paljon koulutuksia tämän suhteen, Moisio sanoo.

– Kyllähän sellainen tilanne näkyy matkustajallekin. Yritämme toimia niin, että huoli olisi meillä ja matkustajalle näkyisi mahdollisimman vähän.

Lentäminen on matkustajille lomaa, mutta henkilökunnalle työtä, jonka ytimessä ovat tiukat turvallisuusohjeet.

– Jos mitä tahansa poikkeustilannetta tapahtuu, olemme kyllä valmiina toimimaan. Turvaohjeistuksemme perustuvat siihen, että esimerkiksi osaamme avustaa matkustajat 90 sekunnissa ulos koneesta, Moisio kuvaa.

"Luovuudelle ei turva-asioissa ole tilaa"

Koulutusta kerrataan joka vuosi ja siellä harjoitellaan kaikkea. Lentohenkilökunta esimerkiksi on harjoitusmielessä laskenut hätäliukumäkeä, joka täyttyy automaattisesti, jos koneen hätäuloskäynti avataan. Ennen jokaisen lennon lähtöä päivän kuviot käydään läpi.

– Lentoalalla miehistö ja työkaverit vaihtuvat joka päivä. Hyvillä ohjeistuksilla tiedämme kaikki, missä mennään ja miten tehdään. Tietynlaiselle luovuudelle ei turva-asioissa ole tilaa, vaan on turvallista ja selkeää kaikille, kun aina tehdään samalla tavalla, Moisio sanoo.

Katso myös: Lentokone keikahti taaksepäin kesken tyhjennyksen New Yorkissa – hurja tilanne tallentui videolle 

Lentokone keikahti taaksepäin kesken tyhjennyksen New Yorkissa – hurja tilanne tallentui videolle 0:46
Koneen purku lentokentällä ei sujunut ongelmitta syksyllä 2023 New Yorkissa.

Lue myös:

    Uusimmat