Voiko huoltoasemilta loppua polttoaine AKT:n lakon takia?

Kolme tapaa selvittää: Kummalta puolelta auto tankataan? 0:58
Kolme tapaa selvittää: Mistä tietää, kummalta puolelta auto tankataan?

Koulujen hiihtolomat ovat alkamassa ja monet suuntaavat tien päälle. Voiko AKT:n lakko vaikuttaa polttoaineen saatavuuteen huoltoasemilla?

AKT:n keskiviikkona alkaneiden lakkojen joukossa on viikon mittainen säiliöauto- ja öljytuotealan lakko. Jos sopua ei löydy, niin seuraavat lakot näiden alojen osalta ovat alkamassa maaliskuun alussa.

Autoliikenteen Työnantajaliitto on aiemmin arvioinut, että lakko voi jo muutamassa päivässä johtaa polttoaineen loppumiseen joillain polttoaineasemilla.

ABC-ketjun vt. ketjujohtaja Markku Lappalainen kertoo, että polttoaineiden, bensan ja dieselin riittävyyden kannalta tilanne näyttää toistaiseksi hyvältä. Hänen mukaansa lakot eivät tällä hetkellä aiheuta tuotepuutteita.

– Toistaiseksi lakon vaikutukset eivät näy esimerkiksi puutteena polttonestesäiliöiden täytössä. Ei ole pelkoa toistaiseksi, että tuotteet olisivat loppumassa, Lappalainen kertoo.

ABC-ketju on yksi liikennepolttoainekaupan isoista toimijoista Suomessa.

Lakoista huolimatta liikennepolttoainekuljetukset ABC:n huoltoasemille ovat Lappalaisen mukaan järjestyneet. Asemilla on myös varastoja.

– Varaston kiertonopeus vaihtelee asemakohtaisesti ja vilkkaimmilla paikoilla täyttöjä tehdään useammin. Jos tulee sellainen tilanne, että lakko eskaloituu tai muuta, niin varastoilla voidaan pelata jonkun aikaa, Lappalainen sanoo.

"Voi luottaa siihen"

Koulujen hiihtolomat ovat alkamassa ja moni on suuntaamassa tien päälle reissuun.

Jos on lähdössä nyt hiihtolomien alkaessa ajelemaan pohjoiseen päin, niin voiko luottaa siihen, että asemilla on tankattavaa reissun aikana?

– Kyllä voi luottaa siihen, Lappalainen vastaa kysymykseen.

”Olemme varautuneet tähän lakkoon”

Toiselta polttoainemarkkinan isolta toimijalta, Nesteeltä, puolestaan kerrotaan, että Neste on toiminnallaan pyrkinyt varautumaan siihen, että lakosta aiheutuva haitta asiakkaille olisi mahdollisimman pieni.

– Olemme varautuneet tähän lakkoon, sanoo Nesteen Suomen asemaverkon johtaja Katri Taskinen.

Hänen mukaansa Neste tekee kaikkensa, että tuotetoimitukset jatkuisivat häiriöttä lakon aikana.

– Lakko on aina poikkeustilanne. Lyhytaikaisia paikallisia katkoja ei voi sulkea pois, mutta lähdemme siitä, että toimitukset jatkuisivat häiriöttä ja vaikutukset asiakkaille olisivat pieniä, Taskinen sanoo.

Hän myös muistuttaa, että nyt menossa oleva lakko on päättymässä ensi viikolla.

Sovittelut jatkuvat tiiviinä

Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliiton AKT:n lakot alkoivat keskiviikkona, kun liitto hylkäsi työriitojen sovintoehdotukset tiistaina.

Työriitoja sovitellaan valtakunnansovittelijan toimistolla Helsingissä. Valtakunnansovittelijan toimisto kertoo Twitterissä, että ahtausalan sovittelu jatkuu huomenna perjantaina.

Huomenna perjantaina jatkuu myös kuorma-autoalan, terminaalitoiminnan ja säiliöauto- ja öljytuotealan sovittelu. Tänään alkoi puolestaan linja-autohenkilökunnan ja huoltokorjaamoiden sovittelu.

Lue myös:

    Uusimmat