Älä valita kalliista bensasta, jos et ole tehnyt autollesi edes tätä toimenpidettä

Miten käyttövoimaveron poistaminen vaikuttaisi dieselin hintaan? 2:35
KATSO MYÖS: Miksi dieselautoilijat maksavat käyttövoimaveroa? Näin sen poistaminen vaikuttaisi dieselin hintaan.

Autoilun kustannuksia voi ja kannattaakin hillitä toimivalla järkevästi. Liikenneturva vinkkaa kahdesta hyvästä tavasta, jotka on syytä omaksua, mikäli haluaa pienentää polttoainelaskuaan.

Vaikka nopeuden pudottaminen on yksi parhaimmista tavoista säästää polttoainetta, kertoo useampi kuin joka kolmas Liikenneturvan kyselyyn vastannut, ettei ole höllännyt kaasujalkaa kulutusta laskeakseen.

Varsinkin korkeammissa nopeuksissa pienikin pudotus nopeudessa auttaisi säästämään menovettä, jos asian omaksuu yleiseksi toimintatavaksi. Samalla myös liikenneturvallisuus paranee. Liikenneturva muistuttaa tiedotteessaan, että kymmenen kilometrin matkalla menettää vain puolitoista minuuttia, jos ajaa satasen sijaan kahdeksaakymppiä.

– Nopeusrajoitus on suurin sallittu nopeus ja on täysin hyväksyttävää ajaa sitä hitaammin; erityisesti jos olosuhteet niin vaativat, se huomauttaa.

Rengaspaineet kuntoon

Taloudellisempaa ja turvallisempaa ajamista edistetään myös oikeilla rengaspaineilla. Paineet olisi hyvä tarkistaa kerran kuukaudessa tai vähintään autovalmistajan suositusten mukaisesti.

Valmistajan suosittelemat rengaspaineet löytyvät usein joko kuljettajan oviaukossa olevasta tarrasta tai polttoainetankin luukusta, mutta viimeistään auton ohjekirjasta.

– Jos rengaspaineet ovat vajaat, voi polttoaineen kulutus kasvaa jopa 3–6 prosenttia, huomauttaa tiedotteessa Liikenneturvan tiimipäällikkö Tomi Niemi.

– Myös auton hallinta ääritilanteessa vaikeutuu ja renkaan elinikä lyhenee, hän jatkaa.

Rengaspaineiden tarkastaminen on helppoa 3:12
Rengaspaineiden tarkastaminen on toimenpide, joka jokaisen autoilijan on hyvä hallita. Tällä videolla näytetään kädestä pitäen, kuinka se tapahtuu.

Lähde: Liikenneturva

Lue myös:

    Uusimmat