"Voi olla tehotonta tai jopa haitallista" – milloin nenän suolavesihuuhtelu kannattaa?

Kysely paljastaa, että lääkäreiden ja apteekkihenkilöstön mielipiteet nenän suolavesihuuhtelua koskien vaihtelevat.

Itä-Suomen yliopiston ja Kysin tekemän kyselyn mukaan lääkäreillä ja apteekkihenkilöstöllä on vaihtelevia mielipiteitä nenän suolavesihuuhtelun käyttöaiheista, hyödyllisyydestä ja riskeistä.

Tulokset julkaistiin Scandinavian Journal of Primary Health Care -lehdessä.

Niukasti tutkimusnäyttöä

Niin suomalaiset, eurooppalaiset kuin kansainvälisetkin hoitosuositukset neuvovat nenän suolavesihuuhtelua käytettäväksi allergisen nuhan ja kroonisen rinosinuiitin eli pitkittyneen nenän sivuontelotulehduksen hoidossa. Muissa käyttöaiheissa tehosta on toistaiseksi niukasti tutkimusnäyttöä.

Tutkimukseen osallistui 110 itäsuomalaista lääkäriä sekä 485 apteekkihenkilökunnan jäsentä. Vastaajat olivat terveyskeskus-, työterveys- ja yksityislääkäreitä, farmaseutteja, proviisoreja sekä apteekkareita.

Sekä lääkäreillä että apteekkihenkilökunnalla oli puutteelliset tiedot suolavesihuuhtelun mahdollisista haittavaikutuksista.

Lääkärit olivat kuitenkin pidättyväisempiä suosittelemaan nenän suolavesihuuhtelua, ja heistä suurempi osa eli 75 prosenttia tunnisti sen mahdolliset riskit, kuten nenän tukkoisuuden, kivun ja kuivuuden. Apteekkihenkilökunnasta vain 59 prosenttia oli niistä tietoisia.

"Voi olla tehotonta tai jopa haitallista"

Vastaajista suurin osa eli 98 prosenttia suositteli nenän suolavesihuuhtelua potilailleen oireenmukaisena hoitona tai sairauden, kuten akuutin, kroonisen tai allergisen nuhan hoitona. 72 prosenttia suositteli sitä myös hengitysteiden infektioiden ehkäisyyn ja 58 prosenttia nenän limakalvon hoitoon.

 – Kaiken kaikkiaan suolavesihuuhtelu näyttää olevan lääkäreiden ja apteekkihenkilökunnan usein suosittelema hoito. Koska käytännöt ovat vaihtelevia ja hoito voi olla tehotonta tai jopa haitallista, aiheesta tarvitaan selvästi koulutusta sekä yhtenäisiä kansallisia suosituksia, toteaa tutkimusartikkelin ensimmäinen kirjoittaja, lääketieteen kandidaatti Jesse Tapiala tiedotteessa.

Uusimpien hoitosuositusten mukaan nenän suolavesihuuhtelu näyttäisi olevan turvallista myös koronapandemian aikana. Nenäkannut tulee kuitenkin puhdistaa erityisen huolellisesti.

Astmaatikkojen ja allergisten koronahuolet 8:58
Millaisia ovat astmaatikkojen ja allergisten koronahuolet? Aiheesta keskusteltiin Uutisaamussa viime vuonna.

Lue myös:

    Uusimmat