Virvoitusjuomilla hurja vaikutus terveyteen – kahvi sen sijaan yllättää

Amerikkalaistutkijat selvittivät 265 000 miehen ja naisen juomatottumuksia ja havaitsivat virvoitusjuomilla olevan hälyyttäviä vaikutuksia terveyteen.

Amerikkalaistutkijoiden mukaan sekä sokeriset että keinotekoisesti makeutetut virvoitusjuomat voivat lisätä huomattavasti riskiä sairastua masennukseen. Eniten haittaa on tutkijoiden mukaan dieettilimuista. Tutkijat epäilevät kiistellyn aspartaamin olevan syynä niiden haittavaikutuksiin. Virvoitusjuomat kannattaisikin vaihtaa kahviin, jonka todettiin laskevan masennusriskiä.

Tutkijoiden mukaan neljän tölkin päivittäinen virvoitusjuoma-annos nostaa masennusriskiä jopa 30 prosentilla. Neljä kahvikupillista sen sijaan laskee riskiä 10 prosentilla. Tutkimuksessa seurattiin 50-71 -vuotiaiden amerikkalaisten juomatottumuksia ja sairastumista yli kymmenen vuoden ajan.

– Vaikka meidän tutkimustuloksemme ovat vasta alustavia ja taustalla olevat biologiset mekanismit vielä epäselviä, viittaa todistusaineisto vahvasti siihen, että ainakin keinotekoisesti makeutetuilla virvoitusjuomilla on yhteys huonoon terveyteen, tutkija Honglei Chen summaa

Britannian virvoitusjuomajärjestö huomauttaa, että tutkimustulokset eivät ole tarkkoja ja lisätutkimuksia tarvitaan ennen vääriä johtopäätöksiä. Tutkimustulokset esiteltiin tällä viikolla Amerikan neurologisen akatemian konferensissa.

Lähde: Daily Mail

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja