Virusopin professori koronamuunnoksista MTV:lle: Edessä on väistämättä lisärajoituksia, leviäminen etenee nopeammin kuin rokotukset – "Tärkeintä, ettei päätöksissä viivyteltäisi"

Koronavirustartuntojen kasvavat määrät kertovat siitä, että virusmuunnokset jatkavat nykyisistä rajoituksista huolimatta leviämistään. Tänään Suomessa todettiin 632 uutta koronavirustartuntaa. Zoonoosivirologian professori Olli Vapalahden mukaan rajoitukset Suomessa kovenevat väistämättä. 

Vapalahti ennustaa tartuntamäärien kasvavan entisestään.

– Meillä tartunnat kaksin- tai kolminkertaistuvat joissakin viikoissa. Tämä viruksen leviäminen etenee nyt nopeammin kuin rokotukset. Tämä johtaa vääjäämättä siihen, että joudumme rajoittamaan nykyistä enemmän toimintoja.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella jo lähes puolet alueen uusista koronavirustartunnoista on virusmuunnoksia. Vapalahti ei halua ottaa kantaa siihen tulisiko Uusimaa sulkea muulta maalta, kuten viime keväänä tehtiin. 

– Pitää katsoa, mikä järkevää kokonaisuuden kannalta. Jää nähtäväksi, kuinka paljon tällaiseen toimintaan kannattaa laittaa paukkuja. Virusmuunnosta on muuallakin Suomessa ja on tarpeen miettiä, saadaanko sulkemisella riittävää hidastusta leviämiseen. 

Vapalahden mukaan nyt on tärkeämpää saada hidastettua viruksen leviämistä yleisesti. Hän kertoo, että muunnosviruksen levitessä alueella, sen osuus tartunnoista kasvaa kuukaudessa 20 prosentista 80 prosenttiin. Näin on tällä hetkellä tapahtumassa pääkaupunkiseudulla, ja myöhemmin muualla Suomessa.

Ennakoivia päätöksiä

Vapalahti on ennakoivien päätösten kannalla.

– Tärkeintä on, että päätökset tehdään ennakoivasti. Jos odotetaan, että tilanne pahenee tästä, joudutaan tekemään pidempään kestäviä ja kovempia päätöksiä. Pääsemme vähemmällä, kun ei viivytellä. 

Vaikka koronatilanne yhä vain jatkuu ja vaatii kaikilta altistustilanteiden, kuten sosiaalisten tilanteiden välttämistä, Vapalahti muistuttaa, että pidemmällä tähtäimellä Suomen tilanne näyttää hyvältä.

– Rokotukset toimivat, valoa on tunnelin päässä. Jonkin aikaa joudutaan tässä vielä kärvistelemään.

Katso Vapalahden haastattelu kokonaisuudessaan ylläolevalta videolta. 

Lue myös:

    Uusimmat