Virolaismiehelle kalliiksi käynyt vahinko poiki miljardibisnekseen – "Olin ollut äärettömän tyhmä"

TransferWise-palvelun perustaja, virolainen Kristo Kaarmann on rakentanut kansainvälisestä rahansiirrosta kymmenessä vuodessa miljardibisneksen. Kaikki sai alkunsa kalliista virheestä, Kaarmann kertoo BBC:n haastattelussa.

Tuolloin 28-vuotias Kaarmann sai idean rahansiirtopalvelusta kymmenen vuotta sitten työskennellään Lontoossa. Hän menetti itse rahaa siirtäessään 10 000 punnan joulubonuksessa brittipankin pankkitililtä virolaiselle tililleen.

Korot olivat tuolloin Virossa korkeampia kuin Isossa-Britanniassa, joten hän ajatteli tienaavansa summalla virolaisella pankkitilillä enemmän. Todellisuudessa Kaarmann hävisi siirrossa 500 puntaa.

– Aloin selvittää, mitä oli tapahtunut, ja ymmärsin, että olin ollut äärettömän tyhmä. Olin hölmösti odottanut, että pankkini Iso-Britanniassa antaisi minulle saman valuuttakurssin, kuin minkä olin nähnyt uutistoimistojen sähkeissä, Kaarmann kertoo BBC:n haastattelussa.

Sen sijaan pankki antoi Kaarmannille viisi prosenttia huonomman valuuttakurssin tienatakseen itsekin jotain pankkisiirrossa.

– Se oli minun virheeni, Kaarmann toteaa.

Tapauksen jälkeen Kaarmann vannoi, että hän keksisi tavan siirtää rahaa ilman pankkeja.

Kaverien vaihtokaupasta miljoonaliikevaihtoon

Kaarmann sai ensimmäiseksi bisneskumppanikseen videopuhelupalvelu Skypen johtajan, virolaisen Taavet Hinrikuksen. He tekivät keskenään epävirallista rahanvaihtoa kulloisenkin päivän keskimääräisen valuuttakurssin mukaan.

Pian kaksikon ympärille kerääntyi heidän ystäviään Isosta-Britanniasta ja Virosta, ja toiminta alkoi laajentua.

Vuonna 2011 rahanvaihdosta syntyi TransferWise-verkkopalvelu, jonka kautta ihmiset voivat lähettää rahaa toisessa valuutassa olevalle pankkitilille 0,5 prosentin kuluilla ja aina markkinoiden keskimääräisellä valuuttakurssilla.

Sen jälkeen toiminta on kasvanut vauhdilla. TransferWisen verkkosivuilla ja sovelluksella on neljä miljoonaa käyttäjää 50 maassa. Yhtiön mukaan sen kautta lähetetään nyt kuukaudess noin kolme miljardia puntaa.

– Aluksi moni asia oli meille mysteeri. Luottaisiko kukaan kahden virolaismiehen perustamaan sivustoon? Olisiko kenelläkään muulla samaa ongelmaa kuin meillä? Kaarmann sanoo.

– Ja kaikilla näillä ihmisillä ympäri maailman oli sama ongelma, ja he luottivat meihin.

Yhtiön arvon arvioidaan olevan nyt 1,2 miljardia puntaa eli noin 1,4 miljardia euroa. Tilikaudella 2017–18 yhtiön liikevaihto kasvoi 117 miljoonaan puntaan, ja se teki 6,2 miljoonan punnan voiton.

Lue myös:

    Uusimmat