Virkaanastujaiset lähenevät, mutta juhlahumua Washingtonissa ei ole: Mitä Trumpilta voidaan vielä odottaa?

1:54
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on tänään viimeistä päivää virassaan – millä mielin paikalliset valmistautuvat vallanvaihtoon?

Viimeistä päivää Valkoisen talon isäntänä viettävä Donald Trump yritti viimehetkillä purkaa koronaan liittyviä matkustusrajoituksia muun muassa Schengen-alueen ja Brasilian osalta. Tuleva Bidenin hallinto ilmoitti kuitenkin heti että rajoituksia tullaan jatkamaan.

Trumpilta odotetaan vielä tänään armahduksia tai ainakin tuomioiden lievennyksiä. Lista sisältää yli sata nimeä. 

Yhdysvalloissa Trumpin viimeistä päivää seuraa MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Mari Karppinen.

– Siellä on esimerkiksi talousrikoksista tuomittuja Trumpin tuttuja tai vähemmän tuttuja. Sitten tietenkin on kiinnostuksen kohteena se, että yrittääkö Trump armahtaa omia perheenjäseniään tai mahdollisesti jopa itsensä, Karppinen kertoo. 

Trump voisi siis yrittää armahtaa itseään jo etukäteen mahdollisia liittovaltion syytteitä ajatellen. 

Virkaan astuva presidentti Joe Biden saapuu tänään Washingtoniin. 

Juhlat ovat vaatimattomat

Vallan vaihto on erikoinen kaikilla eri tavoilla. Pandemian vuoksi mitään suuria juhlallisuuksia ei ole luvassa. Lisäksi Trump on ensimmäinen presidentti 150 vuoteen, joka ei osallistu seuraajansa virkaanastujaisiin. Trump ei ole muutoinkaan suostunut rauhanomaiseen vallanvaihtoon. 

– Turvallisuusuhkien vuoksi Bidenin ei voinut ottaa junaa Wilmingtonista tänne Washingtoniin, miten hän on aina halunnut. Ihmiset ovat osittain kaikonneet täältä näiden turvatoimien vuoksi, Karppinen kertoo Washingtonista. 

Ihmisiä on kehotettu seuraamaan virkaanastujaisia kotoa käsin.

– Mitään suuria juhlallisuuksia eikä juhlahumua täällä ole. 

Varapresidentti Mike Pence aikoo osallistua virkaanastujaisiin. 

Trump järjestää itselleen juhlallisuudet poistuessaan Valkoisesta talosta. Vielä jää nähtäväksi, mitä muuta draamankaren tunteva mies keksii viimeiselle työpäivälleen. 


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja