Virhearviolla karmeat seuraukset: Nokkakolarissa kuolleen vauvan isää epäillään rikoksista – "Mietityttää varmasti koko loppuelämän"

Kymmenen kuukauden ikäinen vauva kuoli eilen aamulla vakavassa liikenneonnettomuudessa Pohjanmaalla Uudenkaarlepyyn alueella. Vauvan vanhemmat ja kolmas henkilö vietiin kolaripaikalta Vaasan keskussairaalaan eikä heidän voinnistaan ole toistaiseksi tietoa.

– Meillä ei ole selvyyttä missä kunnossa he ovat. Emme lähteneet eilen heidän tilaansa selvittämään, koska heidät ehditään kuulustella myöhemmin. Nyt pääasia on, että he saavat asianmukaista hoitoa, rikoskomisario Ove Storvall Pohjanmaan poliisilaitokselta kertoo.

Poliisilla ei ole vielä tietoa siitäkään, tietävätkö vanhemmat kolarista ja vauvansa kuolemasta.

– Emme tiedä ovatko he tajuissaan. Olettaisin ainakin, että meille olisi ilmoitettu sairaalasta, jos he olisivat hengenvaarassa.

Ohitus johti törmäykseen

Vakava kolari tapahtui eilen aamulla seitsemän aikaan.

Kolmen henkilöauton onnettomuus tapahtui valtatiellä kahdeksan Uudenkaarlepyyn kunnassa. Tapahtumapaikka on muutama sata metriä Monåntien risteyksestä etelään.

Pohjoisen suunnasta Vaasaa kohti ajanut vauvan isä lähti poliisin mukaan ohittamaan edellä ajavaa henkilöautoa ja törmäsi vastaantulevaan ajoneuvoon.

Ohitettava henkilöauto ajoi 80 kilometriä tunnissa, mikä on alueen nopeusrajoitus.

– Siinä oli kolmen auton letka, joka lähti ohittamaan autoa. Kaksi ensimmäistä autoa teki ohituksen onnistuneesti, mutta tämä kolmas auto, jossa perhe oli, lähti ilmeisesti niin myöhään ohittamaan, että se ei ollut enää turvallista ja ohitus johti kohtalokkaisiin seurauksiin, Storvall kertoo.

Ohituspaikassa on keltainen sulkuviiva.

– Siellä on joku näköeste tai muu syy, miksi ohittaminen on siinä kohtaa kiellettyä.

Poliisilla ei ole tietoa, minkälaista nopeutta perheenisä ajoi.

– On selvää, että jonkinlaista ylinopeutta on käytetty, kun ohitettava auto ajoi juuri nopeusrajoituksen mukaan.

Ohitettava autoilija väisti oikealle

Perheen auto törmäsi vastaantulleen 18-vuotiaan nuoren miehen kuljettamaan henkilöautoon.

– Se oli lähes nokkakolari. Autot törmäsivät toisiinsa oikeista etukulmista. Nuorukaisen auton ohjaamo säilyi melko ehjänä.

Nuoren miehen perässä ajanut auto törmäsi vielä kolariautoihin, mutta tämän auton kuljettaja ei loukkaantunut onnettomuudessa.

– Ohitettava autoilija pystyi ennakoimaan tilanteen. Hän jarrutti ja ohjasi autoa sen verran oikealle, että hän vältti itse joutumasta osalliseksi kolariin.

Kolarilla on useita silminnäkijöitä, joita poliisi kuulee nyt ensimmäisenä.

– Puhutamme ensin todistajat ja taltioimme näytön asiassa. Tärkeää on selvittää vauvan turvakaukalon tilanne, Storvall kertoo.

Poliisin mukaan 10-kuukautinen vauva oli kytkettynä turvavöillä turvakaukaloon, mutta siitä ei ole selvyyttä, oliko turvakaukalo asianmukaisesti kiinni auton turvavöissä.

– Lapsi pysyi kiinni kaukalossa, eli siinä mielessä turvakaukalo on toiminut, mutta sitä ei tiedetä, oliko kaukalo turvavöillä kiinni autossa.

– Luultavasti kaukalo on ainakin pysynyt auton sisällä törmäyksessä, koska muuta tietoa ei ole tullut. Oletan, että meille olisi tullut tietoa, jos vauva turvakaukaloineen olisi lentänyt ulos autosta, Storvall arvelee.

Isä ainoa epäilty

Poliisin mukaan perheenäiti matkusti auton takapenkillä ja todennäköisesti myös vauva oli siellä.

– Täyttä varmuutta lapsen paikasta meillä ei vielä ole.

Poliisin mukaan 46-vuotiaalla miehellä ja 36-vuotiaalla naisella on myös muita lapsia.

Poliisi epäilee perheenisää törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja törkeästä kuolemantuottamuksesta.

– Rikosnimikkeet ovat nämä, kun on tehnyt tällaisen virhearvion ja lähtenyt törkeästä huolimattomuudesta ohittamaan paikassa, jossa ohitusta ei voi turvallisesti tehdä.

– Tämä on hyvin vakava asia. Tämä mietityttää varmasti loppuelämän ajan tätä mieskuskia, Storvall sanoo.

Alkoholilla ei epäillä olevan osuutta onnettomuuteen.


Jutun otsikkoa korjattu kello 11.31: Isää ei syytetä rikoksista, vaan häntä vasta epäillään.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja