Vilkas keskustelu virisi ammeasioista: Voivatko eri sukupuolta olevat lapset kylpeä yhdessä vielä esiteini-ikäisinä?

Kasvoitko sisarusparven keskellä? Nämä hetket tunnistat varmasti! 0:24
Kasvoitko sisarusparven keskellä? Nämä hetket tunnistat varmasti!

Monet vanhemmat kylvettävät pienet lapsensa yhtä aikaa, mutta milloin lapset eivät enää voi peseytyä yhdessä?

Pitäisikö esiteini-ikäisten lasten kylpeä yhdessä? Redditissä asiaa tiedustelleen miehen kysymys sai aikaan suurkeskustelun netissä.

Mies oli Redditissä kysynyt, voivatko 11-vuotiaat kaksoset kylpeä yhdessä. Miehen vaimon mukaan kylpemisessä ei ole mitään outoa, mutta mies itse piti sitä omituisena ajatuksena lasten iän vuoksi.

Aiheesta virisi netissä vilkas keskustelu, joka ei suinkaan ole ainoa laatuaan. Aiemmin australialaisäiti sai aikaan kuohuntaa kerrottuaan, ettei anna isän kylvettää tyttäriään "erilaisten kehonosien" vuoksi.

"Lapsillemme kyseessä ovat vain he itse"

Monet vanhemmat kylvettävät pienet lapsensa yhtä aikaa, koska se on kätevää. Jossain vaiheessa kukin perheenjäsen kuitenkin alkaa käydä suihkussa tai muuten pesulla itse.

– Rehellisesti, heijastamme lapsiimme suuren osa siitä, minkä näemme mahdollisesti kiusallisena tilanteena tai keskusteluna. Koemme, että se on epämukavaa, koska panemme seksuaalisen leiman asiaan paljon ennen kuin se edes on lastemme mielissä, Lauren Lomsdale pohtii Mothering-sivustolla.

– Sanomme "no, olet poika ja sinä olet tyttö, joten teidän ei enää pitäisi olla samassa paikassa nakuna", tai "no, olette paljon vanhempia ja nyt te tarvitsette yksityisyyttä". Mutta miksi? Lapsillemme kyseessä ovat vain he itse – he eivät ajattele mitään muuta kuin puhdistautumista ja ilmeisesti sitä, että saisivat mahdollisimman paljon vettä ammeen ulkopuolelle, Lauren vitsailee.

Hänellä itsellään on kolme tytärtä.

Laurenin mukaan monet lapset alkavat haluta tai vaatia omaa tilaa 8–9-vuotiaina. Lauren pitäisi nyrkkisääntönä sitä, että lapsen kanssa ei enää kylve kukaan, kun hän itse pyytää saada kylpeä yksin.

Netissä ollaan kahta mieltä

Netissä moni kuitenkin uskoo, ettei esiteini-ikäisillä enää ole asiaa samaan ammeeseen.

– Miksi tätä edes kysytään? Ei, se ei ole normaalia. Lasten ei pitäisi kylpeä yhdessä enää 11-vuotiaina. He ovat siihen liian vanhoja 4–5 ikävuoden jälkeen, Jennifer Lavoie sanoo Facebook-keskustelussa.

Moni huomauttaa, että samaa sukupuolta oleville lapsille tilanne voisi olla erilainen. Keskustelijoiden mukaan 11-vuotiaiden pitäisi muutenkin käydä itsekseen suihkussa, ei kylpeä.

Kaikki eivät kuitenkaan näe sisarusten tai perheiden yhteiskylpemisessä ongelmaa.

– Lapset kyllä kertovat, kun haluavat yksityisyyttä. Tarjotkaa heille tätä mahdollisuutta ja antakaa heidän päättää, Kyra Nicholson sanoo.

– Entä, jos hoitaisitte vain omat asianne? On aina helpompaa kasvattaa muiden lapsia, Sheila Propst suomii.

"Alastomuus on joissain tilanteissa normaalia ja toisissa tilanteissa epäsopivaa"

Psykiatri Lea Lisin mukaan alastomuuden määrä ja taso riippuu perheestä: osa perheistä kylpee yhdessä, osa ei.

– Alastomuus on joissain tilanteissa normaalia ja toisissa tilanteissa epäsopivaa, vaikka olisit oman perheesi kanssa. Kun lapset ovat nuoria, heille ei vielä ole kehittynyt kulttuurin määrittämää häveliäisyyden tunnetta eivätkä he välitä, kuka heidät näkee nakuna, Lis kuvailee Psychology today -sivustolla.

Hän kuitenkin huomauttaa, että ennemmin tai myöhemmin lapsen täytyy alkaa suhtautua "nakuiluun" eri tavalla. Lapselle on tärkeää opettaa asiasta tavalla, joka ei aiheuta häpeää.

– Vastakkaisen sukupuolen näkeminen alastomana perheen sisäisesti voidaan hyväksyä eikä se traumatisoi, jos se tapahtuu aikaisessa vaiheessa ja sopivassa asiayhteydessä, Lis sanoo.

Lapsen toiveita tulee kunnioittaa

Lisin mukaan vastakkaista sukupuolta olevien sisarusten näkeminen alasti luontaisessa yhteydessä ei ole lapselle sokeeraavaa, jos se oli normaali asia jo lapsen varhaisvuosina. Lisin mukaan lapsille tulisi kuitenkin opettaa, että he eivät voi toimia samalla tavalla esimerkiksi ystävien läsnä ollessa.

Lisin mukaan lapsi voi ja saa kysyä kysymyksiä kehoista. Kysymyksiin tulisi vastata asiallisesti esimerkiksi sanomalla esimerkiksi, että rinnoilla ruokitaan vauvoja. Lapselle tulisi myös opettaa kehonosien oikeat nimet.

– Murrosikään mennessä itsetietoisuus alastomuudesta yleensä kehittyy huolimatta siitä, miten lapsi on kasvatettu. Osa murrosikäisistä voi halua mennä vanhemman kanssa höyrysaunaan alasti tai uida alasti perheensä kanssa. Toiset eivät halua tehdä niin, vaikka se olisi ollut ok heille menneisyydessä.

Lisin mukaan lapsen päätöstä on tärkeää kunnioittaa, ja hänen tulisi antaa pestä itsensä yksin, jos hän sitä toivoo.

Lue myös:

    Uusimmat