Ei salaisuuksia, joista tulee paha olo – nämä turvasäännöt pitäisi opettaa jokaiselle lapselle

Lapselle tulee opettaa hänen intiimiosiensa oikeat nimet ja kertoa hänelle, ettei kukaan saa koskettaa.

UpLoad Publishing -sivusto on julkaissut kehon turvasäännöt lapselle. Säännöt tulisi opettaa jo pienelle lapselle hänen oman turvallisuutensa vuoksi. Säännöt ovat osa Jayneen Sandersin lasten turvallisuuteen liittyvää kirjasarjaa, ja niiden tavoitteena on ehkäistä lapsen joutuminen hyväksikäyttäjän uhriksi.

Lapselle tulee opettaa hänen intiimiosiensa oikeat nimet ja kertoa hänelle, ettei kukaan saa koskettaa niitä, eikä hän saa koskettaa muita intiimiosiin. Lapsi tulisi opettaa huutamaan ”seis” tai ”ei”, jos hänen on epämiellyttävä olo jossakin tilanteessa. Sen jälkeen lapsen tulee kertoa tilanteesta luottoaikuisilleen.

Jos kuva ei näy, katso se täällä.

Kehon turvasäännöt

Kehoni on minun, ja se kuuluu minulle!

 • Saan sanoa ”ei!”, jos en tahdo suukottaa tai halata jotakuta. Voin heittää ylävitoset, kätellä tai lähettää lentosuukon. Olen oman kehoni pomo, ja se, mitä sanoin, myös pitää.
 • Varhaiset varoitusmerkit. Jos tunnen oloni pelokkaaksi tai turvattomaksi, saatan hikoilla paljon, vatsani tulee kipeäksi, tärisen ja sydämeni voi hakata todella nopeasti. Näiden tuntemusten nimi on varhaiset varoitusmerkit.
 • Jos minusta tuntuu tällaiselta minkä tahansa asian vuoksi, minun täytyy kertoa siitä turvaverkkoni aikuiselle heti.

Minulla on turvaverkko!

 • Nämä viisi aikuista ovat sellaisia, joihin luotan. Voin kertoa näille ihmisille mitä tahansa, ja he uskovat sanaani. Jos tunnen oloni huolestuneeksi, pelokkaaksi tai epävarmaksi, kerron jollekin turvaverkkoni aikuiselle, miltä minusta tuntuu ja miksi minusta tuntuu siltä. 

Salaisuudet.

 • Minun ei koskaan pitäisi pitää salaisuuksia, joista minulle tulee paha tai epämukava olo. Jos joku pyytää minun pitämään salaisuuden, josta minulle tulee paha tai turvaton olo, minun täytyy kertoa tästä turvaverkkoni aikuiselle välittömästi.

Yksityiset paikat.

 • Yksityiset paikkani ovat suuni ja ne osat kehostani, jotka ovat uima-asuni alla. Kutsun yksityisiä paikkojani niiden oikeilla nimillä.
 • Kukaan ei saa koskea yksityisiin paikkoihini. Kukaan ei saa pyytää minua koskemaan hänen yksityisiä paikkojaan. Kukaan ei saa näyttää minulle valokuvia yksityisistä paikoista.
 • Jos jokin näistä asioista tapahtuu minulle, minun täytyy kertoa siitä turvaverkkoni luottamalleni aikuiselle välittömästi.

***

Lue myös:

  Uusimmat

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja