Keinotekoisesti makeutettujen ja sokerilimonadien terveysriskeistä on kiistelty jo pitkään. Uuden yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan sokerittomat limut jopa kolminkertaistavat päivittäin nautittuina aivohalvaus- ja dementiariskin ja ovat sokerijuomia huomattavasti haitallisempia.
Bostonin yliopiston tutkijoiden mukaan yleisesti virvoitusjuomissa makeutusaineena käytetty aspartaami ja sakkariini aiheuttavat vahinkoa verisuonissa. Tutkijat kertovat löytäneensä suoran yhteyden näiden makeutusaineiden aiheuttamien vaurioiden ja kohonneen dementia- sekä aivohalvausriskin välillä.
Tutkimukseen osallistui yhteensä 4372 yli 45-vuotiasta ihmistä, joiden ruoka- ja juomatottumuksia oli seurattu kymmenen vuoden ajan. Tutkimus julkaistiin American Heart Association’s Journal Stroke -julkaisussa.
Aikuisilla, jotka nauttivat vähintään yhden sokerittoman virvoitusjuoman päivässä, on tutkijoiden mukaan kolminkertaiseksi kohonnut riski saada aivohalvaus tai sairastua dementiaan. Tutkijat esittävätkin, ettei juomia saisi enää markkinoida terveellisempänä vaihtoehtona sokerijuomille.
Virvoitusjuomat eivät koskaan terveellinen vaihtoehto
Tutkimuksessa kolme prosenttia ihmisistä sai tutkimusvälillä aivohalvauksen ja viisi prosenttia sairastui dementiaan. Kyseisessä ikäryhmässä ne ovat kuitenkin muutenkin yleisempiä, kuin nuoremmilla ihmisillä.
Sokerilimonadien kohdalla tutkijat eivät sen sijaan löytäneet vastaavanlaista yhteyttä kohonneeseen aivohalvaus- ja dementiariskiin. Tutkijat eivät silti varsinaisesti suosittele juomaan niitäkään.
