Keinotekoisesti makeutetuista juomista löytyi jälleen terveyshaittoja – yhteys kohonneeseen aivoinfarkti- ja sydänkohtausriskiin

Onko sokeri vaarallista, Hanna Partanen? 1:44
Pitäisikö makeutusaineet korvata mieluummin sokerilla? Videolla keskustellaan siitä, onko sokeri vaarallista.

Uusi amerikkalaistutkimus alleviivaa jälleen keinotekoisesti makeutettujen light- ja muiden juomien yhteyttä terveyshaittoihin.

Tuore amerikkalaistutkimus yhdistää kahden tai useamman minkä tahansa keinotekoisesti makeutetun juoman juomisen päivässä korkeampaan riskiin saada verihyytymän aiheuttama aivohalvaus tai sydänkohtaus. Juomat yhdistettin myös ennenaikaisen kuoleman  riskiin yli 50-vuotiailla naisilla.

Tutkimuksen ovat tehneet American Heart Association ja American Storke Association. Sen mukaan riskit sairastumiseen ja kuolemaan ovat suurimmat naisilla, joilla ei ollut aiempaa historiaa sydänkohtauksista tai diabeteksesta ja jotka olivat liikalihavia tai afroamerikkalaisia.

– Tämä on jälleen uusi vahvistava tutkimus, joka näyttää yhteyden keinotekoisesti makeutettujen virvoitusjuomien ja verisuonitautien välillä. Vaikka emme voi näyttää syysuhdetta, on tulokset syytä ottaa vakavasti, kommentoi American Academy of Neurologyn puheenjohtaja Ralph Sacco CNN:lle, joka ei ollut mukana tutkimuksessa.

Aikaisemmissa tutkimuksissa on havaittu yhteys light-virvoitusjuomien ja aivohalvauksen, dementian, 2. tyypin diabeteksen, metabolisen oireyhtymän ja painonnousun välillä.

Riskit kasvoivat liikalihavilla

Tutkimuksen tulokset saatiin pitkäaikaisesta Women's Health Initiative -tutkimuksesta, johon osallistui yhteensä 80 000 amerikkalaista vaihdevuodet ylittänyttä naista. Naisten terveyttä seurattiin kesimäärin 11,9 vuoden ajan.

Heiltä kysyttiin, kuinka monta 0,35 litran diet-juomaa he nauttivat viimeisen kolmen kuukauden aikana.

Tutkimuksessa kävi ilmi, että niillä naisilla, jotka joivat kaksi tai useamman keinotekoisesti makeutetun virvoitusjuoman päivässä, oli 31 prosenttia suurempi todennäköisyys saada verihyytymän aiheuttava aivoinfarkti, 29 prosenttia suurempi todennäköisyys sydänsairauksiin ja 16 prosenttia suurempi todennäköisyys kuolla mihin tahansa verrattuna naisiin, jotka joivat vähemmän kuin yhden light-juoman viikossa tai ei ollenkaan.

Tutkimuksen mukaan riskit olivat suurimmat naisilla, joilla ei ollut aiempaa historiaa sydänkohtauksista tai diabeteksesta ja jotka olivat liikalihavia tai afroamerikkalaisia.

– Naisilla, joilla ei ollut tutkimuksen alussa sydänsairauksia tai diabetesta ja jotka olivat liikalihavia, oli kaksi kertaa suurempi todennäköisyys verihyytymän aiheuttamaan tai iskeemiseen aivohalvaukseen, sanoo tutkimusta johtanut Yasmin Mossavar-Rahmani, joka toimii Albert Einstein College of Medicinessa kliinisen epidemiologian ja kansanterveyden apulaisprofessorina.

Syysuhde ei selvillä

Tässäkään tutkimuksessa ei pystytty tosin osoittamaan syy–seuraus-suhdetta light-limujen ja verisuonitautien välillä, sillä tutkimus oli havainnollinen.

Tutkijoiden mukaan on mahdotonta määritellä, johtuuko yhteys jostakin tietystä keinotekoisesta makeutusaineesta, juoman tyypistä vai jostakin piilossa olevasta terveysongelmasta.

Asiantuntijoiden mukaan keinotekoisten makeutusaineiden ja verisuonitautien yhteyden takana voi olla se, että vaihdevuodet ylittäneillä naisilla suojaavien hormonien toiminta on heikentynyt tai kohonneesta verenpaineesta tai verensokerista, joita ei oltu vielä diagnosoitu.

Tutkimuksen kriitikot ovat myös huomauttaneet keinotekoisesti makeutettujen juomien mahdollisista eduista painonpudotukseen. Hetkellisesti käytettynä sokeristen juomien korvaaminen vähäkalorisilla ja keinotekoisesti makeutetuilla light-juomilla voi edistää aikuisilla painonpudotusta, ennen siirtymistä vedenjuontiin.

Myös Maailman terveysjärjestö WHO:n kahden meta-analyysin mukaan tehdyt tutkimukset keinotekoisista makeutusaineista eivät ole vakuuttavia.

Myös laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen on huomauttanut, että sokeri on ehdottomasti makeutusaine aspartaamia haitallisempaa sellaisina määrinä kuin suomalaiset sitä käyttävät.

Lähde: CNN

Lue myös:

    Uusimmat