Kaj Kunnas nautti kiireestä ennen aivoinfarktia: "Kiireestäkin voi tulla uusi normaali" – aivotutkija vinkkaa, miten hoppu hellittää

9:13

Nykymaailmassa kaikilla tuntuu olevan kiire, mutta kiireellä voi olla kohtalokkaita seurauksia. Huomenta Suomen perjantaiaamussa asiasta keskustelivat aivotutkija Minna Huotilainen ja aivoinfarktista selvinnyt Kaj Kunnas.

Kiire muuttaa ihmisen tapaa nähdä maailmaa, kertoo aivotutkija Minna Huotilainen. Syy tähän on se, että kiire laittaa aivot selviytymistilaan, jossa yritetään nopeasti selvitä tilanteesta.

– Ei tavoitella uuden oppimista, ei tavoitella yhteistyötä, ei tavoitella suurempia tavoitteita, keksintöjä tai ideoita. Tavoitellaan siinä hetkessä tapahtuvaa selviämistä, Huotilainen luonnehtii.

Hyvältäkin tuntuvassa kiireessä riskinsä

Tosin voi kiireestä myös nauttia. Aivoinfarktista selvinnyt toimittaja Kaj Kunnas tunnistaa tästä kuvailusta itsensä. Infarktin jälkeen hän ei ole tuntenut kiirettä, mikä on saanut ajattelemaan asioita uudelta kantilta.

– Näin jälkikäteen olen miettinyt, että kiireestäkin voi tulla uusi normaali, Kunnas luonnehtii.

– Se kiire hiipii päälle.

Kunnas kertoo välillä miettineensä, aiheuttiko juuri kiire aivoinfarktin, jolle ei ole löytynyt selitystä. Pitkään jatkunut kiire kun voi johtaa stressiin, joka puolestaan voi johtaa verenkiertosairauksiin.

Mutta miten kiireestä sitten pääsee eroon? Kuuntele koko haastattelu videolta.

0:51

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja