Vihreiltä ehdotus: Ansiosidonnaisen suuruus laskisi ja nousisi sen mukaan, kuinka hyvin Suomella menee – "Työntekijän kannalta reilu malli"

3:09
Katso video: Näin sisäministeri Maria Ohisalo kommentoi koronatilannetta viime viikolla.

Vihreät ehdottaa, että ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta tehtäisiin suhdanneriippuvainen.

Puheenjohtaja Maria Ohisalo kertoi ehdotuksesta vihreiden mediatilaisuudessa tiistaina.

Suhdanneriippuvaisuus tarkoittaisi ansiosidonnaisen työttömyysturvan kohdalla sitä, että turva pitenisi, kun työtä on vähemmän tarjolla.

Vastaavasti turva lyhenisi, kun alueella on runsaasti avoimia työpaikkoja täyttämättä.

– Tämä olisi työnhakijan kannalta reilu malli. Silloin on turha patistella, kun töitä vain ei ole saatavilla, Ohisalo sanoo.

Ohisalo ei kertonut mallin mahdollisista yksityiskohdista tarkemmin. Vihreillä ei myöskään ollut mallin kustannus- tai työllisyysvaikutuksia.

Vihreät ehdottaa lisäksi, että alle kaksivuotiaiden varhaiskasvatus olisi puolen vuoden ajan maksutonta. Se lisäisi Ohisalon mukaan työn kannattavuutta.

Tavoite 80 000–100 000 työperäistä maahanmuuttajaa enemmän

Vihreiden puheenjohtaja katsoo, että hallituksella on konkreettiset ja kunnianhimoiset tavoitteet liittyen työllisyyteen, mutta ei ehkä tavoitteita työvoiman määrän kasvattamiseen.

Hänen mukaansa kestävyysvaje on kompastuskivi. Ohisalo nosti esiin työperäisen maahanmuuton kestävyysvajeen korjaamisessa.

Ohisalon mukaan toteuttamiskelpoinen tavoite olisi, että Suomeen saataisiin seuraavan vuosikymmenen aikana 80 000–100 000 työperäistä maahanmuuttajaa enemmän kuin nykyisten ennusteiden mukaan olisi tulossa.

– Maahanmuuttokeskustelussa usein puhutaan turvapaikanhakijoista ja työperäisestä maahanmuutosta, mutta ehkä samalla kuitenkin unohtuu, että iso osa maahan tulevista muuttaa tänne myös opiskelu- ja perhesyistä.

Perhesyistä muuttavien keskuudessa on Ohisalon mukaan valtava työmarkkinapotentiaali, joka jää usein hyödyntämättä.

Puolue ehdottaa palkkatuen kehittämistä maahanmuuttajille siten, että sen avulla voisi kehittää myös kielitaitoa.

– Mahdollisuuksia opiskella työttömyysetuudella pitää pidentää ja lisäksi maahanmuuttajat tulee ottaa erityiseksi painopisteeksi kuntakokeiluissa. Näillä toimilla voisi olla valtaisat työllisyysvaikutukset, Ohisalo sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja