Annika Saarikko: Puoliväliriihessä keskusta tyrmää yritysverojen noston ja vaatii muutoksia työttömyysturvaan

MTV Uutisten kyselyn perusteella keskustan piiriaktiivit uskovat puolueensa pysyvän hallituksessa, mutta kuntavaalien tulos arveluttaa 2:05
Katso myös: MTV Uutisten kyselyn perusteella keskustan piiriaktiivit uskovat puolueensa pysyvän hallituksessa, mutta kuntavaalien tulos arveluttaa.

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko (kesk.) esitteli tänään puolueensa tavoitteita hallituksen puoliväliriihessä huhtikuussa. Keskusta ei hyväksy yritysten aseman heikennyksiä ja vaatii uusia työllisyystoimia.

Kannatusalhossa kuntavaaleihin lähtevä keskusta julkisti tänään talous- ja yhteiskuntapolittiset linjauksensa, joissa on sekä pitkän että lyhyen aikavälin tavoitteita. Puheenjohtaja Annika Saarikon lisäksi ohjelmaa esittelivät valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) ja varapuheenjohtaja Markus Lohi (kesk.)

Keskustan ohjelma tähtää kestävään talouskasvuun ja työllisyysasteen nostamiseen vähitellen 77 prosenttiin, jotta hyvinvointipalvelut voitaisiin taata. Valtion velkaantumisen pitäisi ohjelman mukaan talouskasvun ja muiden toimien perusteella taittua tämän vuosikymmenen loppuun mennessä.

Yritysten ja yrittäjien asema on kasvuohjelmassa keskeinen. Myös koulutusta ja työperäistä maahanmuuttoa tarvitaan.

– Työllisyystilanne on nyt vakava. Työllisyysasteessa 70% on hyvinvointiyhteiskunnan kantokyvyn raja, totesi Saarikko.

– Suomi on nyt tienhaarassa. Keskusta valitsee sen tien, joka perustuu kestävään talouskasvuun, yhteiskunnan elinvoimaan, rakenteellisiin uudistuksiin ja velkaantumisen lopettamiseen, kuvaili Saarikko.

Keskustan mielestä syntyvyyden lisäyspyrkimyksen ohessa myös työperäinen maahanmuutto on välttämätöntä.

Perinteiseen tapaan keskustan ohjelmassa painotetaan myös alueiden etua. Valokuidut, väylät ja investoinnit tukisivat etätyötä ja alueiden elinvoimaa.

Keskusta lähtee taisteluasenteella puoliväliriiheen

Hallituksen puoliväliriihessä keskusta aikoo vaatia uusia työllisyyttä edistäviä toimia.

– Emme etukäteen sulje pois mitään muuta kuin perheitä haittaavan kotihoidon tuen leikkaamisen, sanoi Saarikko.

– Esitämme ansiosidonnaisen työttömyysturvan kehittämistä työllistymistä tukevaksi, paikallisen sopimisen lisäämistä ja yli 55 vuotiaiden työntekijöiden työmarkkina-aseman kehittämistä, luetteli Saarikko.

Myös perikeskustalainen toimintojen ja virkojen hajasijoittaminen ja paikkariippumaton työ olivat listalla.

Saarikon mukaan työvoimatarpeen kattamiseksi myös työperäistä maahanmuuttoa on alettava edistää.

Keskusta tyrmää yritysverojen korotukset

Keskusta tyrmää muun muassa SDP:n ja vasemmistoliiton piiristä esitetyt yritysverojen korotukset.

– Yritysten asemaa ei heikennetä. Sellaiset esitykset keskusta tyrmää, oli Saarikon viesti hallituskumppaneille.

– Yritysten ja yrittäjien verotusta ei koroteta, vahvisti valtiovarainministeri Vanhanen.

Sen sijaan Vanhanen lupaili yritykselle väliaikaista tappiontasausmallia, jolla koronan aiheuttamia menetyksiä voisi järjestellä.

Pitkällä tähtäimellä yritysverotusta pitäisi Vanhasen mielestä kehittää investointeihin kannustavaksi. Esimerkkinä Vanhanen mainitsi Viron, jossa yrityksillä on huomattavasti keveämpi verokohtelu, kun ne keräävät omia pääomia tuleviin tarpeisiin.

Lue myös:

    Uusimmat