Videospesiaali: 30 tonnia painava mörkö – jota Markku Alén ajoi kuin ralliautoa

Teknavin vauhtikaksikko Markku Alén ja Marko Terva-aho oli alkuvuodesta historiallisen aikamatkan tarpeessa. Kun duo näki 50 vuotta vanhan Kontio-Sisu-kuorma-auton Parolannummen varuskunnan harjoituskentällä, innostus on suuri.

– Me pojat ihastelimme tällaisia kuormureita aikoinaan Karkkilan kulmilla. Nää on äijä-laitteita, Markku Alén nostalgisoi.

Vanhaa Sisu oli toki pakko päästä ajamaan, mutta siinä ei ollut kaikki. Kuvauspäivän kruunasi Sisun maastokuorma-auto E13TP 8x8. Nimestään huolimatta auto oli ohjaukseltaan yllättävän kevyt ja ennenkaikkea helppokäyttöinen.

– Ensin käännetään päävirtakatkaisimesta. Sitten vain avaimesta käyntiin. Käsijarru pois päältä ja automaattivaihteisto vie siihen suuntaan mihin ajetaan. Tosin jalka suoraksi, jotta saadaan Caterpillarin 440-hevosvoimaisesta moottorista kaikki irti, oli Alénin opastus laitteeseen.

Kuulosti helpolta. Mutta se, että eteneminen on ketterää ja varmaa, vaikka etuakseleiden päällä on noin 30 tonnia painoa. Jokainen pyörä kuitenkin vetää ja akselia voidaan lukita.

– Kyllä ajoneuvon massa unohtuu tässä kepeydessä. Kun antaa vaan kaasua, niin ei ole pelkoakaan, että tämä jäisi johonkin kiinni, Markku hekumoi.

Alta voi katsoa kaksiosaisen videotarinan Teknavin Sisu-reissusta.

Lue myös:

    Uusimmat