Mainos

Video: "Se käy kuin tanssi" – Näin lentokenttä puhdistuu lumesta suomalaisella snow-how:lla

Suomalainen lumiosaaminen kiinnostaa maailmalla, ja itse työ käy kuin tanssi, kertoo Suomen lentoasemia hallinnoivan Finavia Oyj:n viestintäpäällikkö Annika Kåla.

Kåla latasi tänään Twitter-tililleen videon, jossa maailmalla kiinnostusta herättänyt järjestelmä näkyy täydessä toiminnassa. Aamupäivällä kuvatussa videossa Finavian lumiaurat ja -harjat puhdistavat Helsinki-Vantaan lentoaseman asematasoa. ”Se käy kuin tanssi” Kåla kommentoi twiitissä englanniksi.

Hän kertoo suomalaisen lumiosaamisen, snow-hown, olevan kansainvälisesti hyvin tunnettua.

– Täällä pohjoisessa tarvitaan hyvää lumiosaamista, ja meidän osaamiseemme käydään tutustumassa joka talvi eri puolilta maailmaa. Esimerkiksi Britteinsaarilta on käyty täällä paljon, koska heilläkin on välillä vaikeita olosuhteita, Kåla kertoo.

– Kiitotie pystytään puhdistamaan tarvittaessa 11 minuutissa, kun monissa maissa lumimyrsky voi pysäyttää lentoliikenteen pariksi päiväksi. Meillä ei sellaista tapahdu, vaan lentoliikenne saadaan pyörimään.

Lumisateet tukkivat toisinaan niihin varautumattomat lentokentät. Alla esimerkkitapaukset Japanista ja Turkista.

1:07

0:40

Kiinnostusta ympäri maailmaa

Osaaminen on kiinnostanut maailmalla laajasti, ja monet kansainväliset mediat ovat kirjoittaneet suomalaisesta lumiosaamisesta. Yksi kirjoittaneista on Qatarissa päämajaansa pitävä kansainvälinen televisioyhtiö Al-Jazeera.

– Ilmeisesti heitäkin kiinnostavat erikoisolosuhteet, vaikka (lukijoista monet) ovat hiekkamaista, Kåla kommentoi.

Laadukkaan kaluston lisäksi Kåla korostaisi menestyksen taustalla olevaa työntekijöiden osaamista ja erittäin hyvää yhteistyötä lentokentän eri toimijoiden välillä. Kaikki toiminta on organisoitu hyvin ja prosessit harjoitellaan etukäteen toimiviksi.

– Kesällä ja alkusyksystä kalusto huolletaan ja toimintatavat käydään läpi, jotta olemme heti ensilumen tultua valmiita toimimaan, Kåla kuvailee.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja