Video: Risto Virtasen testissä Nissan X-Trail – qashqaistunut Äksä

Uudesta Nissan X-Trailista ovat hävinneet edeltäjäsukupolven kulmikkaat linjat, ja samalla autoa on kasvatettu sisätilojen eduksi.

Nissanin X-Traililla on ollut merkittävä asema japanilaismerkin maasturipaletissa. Edeltävän sukupolven X-Trail oli yksi Nissanin myydyimmistä malleista, ja lisäksi X-Trail on myynissä ympäri maailmaa. X-Trailin pikkusisko Qashqaihan on suunniteltu lähinnä Eurooppaan.

Uuden sukupolven version myötä X-Trailin olemus on nyt askeleen verran henkilöautomaisempi, ja sukunäkö Qashqaihin on selkeä. Edeltäjän kulmikkaat linjat ovat vaihtuneet siis pyöreisiin ja sulaviin linjoihin.

Katumaasturimaisten muotojen lisäksi asiakkaita kosiskellaan myös parantuneilla sisätiloilla. X-Trailin pituus on kasvanut edeltäjään verrattuna kahdella sentillä, ja akseliväli on venähtänyt peräti kahdeksalla sentillä. Lisäsenteistä hyötyvät etenkin takamatkustajat, jotka kiittelevät 10 sentillä kasvaneita jalkatiloja.

Myös tilojen käyttöä on mietitty tarkkaan. Takapenkkiä pystyy siirtämään pituussuunnassa, ja nousevaan linjaan sijoitetut istuimet tarjoavat lyhyemmillekin matkustajille (=lapsille) hyvän näkyvyyden ulos. Lisäistuimet eli kolmannen penkkirivin saa halutessaan taitettua tasaiseksi: tällöin tavaratila imaisee ns. normaaliasennossa 445 litraa. Qashqaihin verrattuna kontti on 70 litraa tilavampi. Tilojen puolesta X-Trail on siis hyvä vaihtoehto keskikokoiselle farmareille.

X-Trailin tekniikka pohjautuu CMF-pohjalevylle, jota käytetään myös uudessa Qashqaissa. Voimalinjasto on supistunut edeltäjästä, moottorina on alkuvaiheessa ainoastaan Renaultin kehittämä 1,6 litran turbodiesel. Sen ostaja voi sentään päättää, haluaako hän autonsa etu- vai nelivetoisena. Näistä tosin jälkimmäinen on tarjolla ainoastaan käsivaihteiston yhteyteen.

Nelivetodieselautomaatin puuttuminen mallistosta on sikäli outoa, että kyseisen yhdistelmän saa Qashqaihin. Ensi vuonna mallistoon liittyy myös 1,6-litrainen bensaturbo.

Etuvetoisena X-Trailin hinnat alkavat 31 891 eurosta ja neliveto keventää lompakkoa halvimmillaan 37 490 euroa. Hinnoittelu kestää hyvin vertailun kilpailijoihin. Esimerkiksi Kia Sorento keventää lompakkoa halvimmillaankin 42 790 eurolla, ja Mitusbishi Outlanderin hinnat alkavat etuvetoisena 35 990 eurosta.

AJETTAVUUS X-Trail on helppo arkiauto. Ohjaus on kevyt, ja moottorin sitkeys tekee ajamisesta vaivatonta. Ajonautintoa se ei kuitenkaan tarjoa. Jousitus on isolla rengastuksella pintakova, ja huono ohjaustuntuma heikentää ajokokemusta. Auton 21 sentin maavarasta on hyötyä sekä mökkiteillä että talvella.

SUORITUSKYKY Renaultin kanssa kehitetty 1,6-litrainen ja 130-hevosvoimainen diesel on tasavahva puurtaja. Siinä on saman verran vääntöä kuin VW-konsernin 2-litraisissa dieseleissä, vaikka voima ei tulekaan tarjolle yhtä ponnekkaasti.

ETUTILAT Kuljettajan työympäristö on viihtyisä, mutta ergonomia saa pyyhkeitä – miellyttävää ajoasentoa saa etsiä tovin, ja moni joutuu tekemään ajoasennon suhteen kompromisseja. Korkean istuma-asennon ansiosta autoon kulku on helppoa ja näkyvyys ulos on hyvä. Navigoinnin grafiikka on vanhahtava, mutta ajaa asiansa. Tarjolla on myös arkea helpottavia sovelluksia, ja älypuhelinkin yhdistyy autoon.

TAKATILAT Takana on reilusti jalkatilaa ja pituussunnassa liikuteltavat takaistuimet tuovat joustavuutta tilojen käyttöön. Lisävarusteena saatava kolmas istuinrivi on tarkoitettu lähinnä perheen pienimmille eli jakkarat ovat lähinnä hätäratkaisu lyhyisiin kuljetuksiin. Jalkatila riippuu keskirivin asennosta.

TAVARATILA 27 senttiä Qashqaita pidempänä X-Trail taipuu paremmin erilaisiin kuljetustarpeisiin. 7-paikkaisena tavaratila vetää vain 135 litraa, normaaliasennossa tilavuus on 445 litraa ja toinen istuinrivi kaadettuna ruuma kasvaa jo lähes kahteen kuutioon. Tavaratila on myös selkeän muotoinen.

MALLISTO 1,6-litrainen diesel joko 6-portaisella manuaalivaihteistolla tai CVT-automaatilla. Nelivetoinen versio on aina manuaalivaihteinen. Ensi vuonna mallisto täydentyy 1,6-litraisella bensaturbolla.

Nissan X-Trail 130 dCi 4WD
Hinta alk. 37 490 €

Moottori 1 598 cm3 4-syl. turbodiesel
Vaihteisto 6-vaiht. man.
Teho 96 kW (130 hv) 4 000 r/min
Vääntö 320 Nm / 1 750 r/min
0-100 km/h 11,0 s
Huippunopeus 186 km/h
EU-kulutus 5,9 l/100 km
CO2-päästöt 139 km/h
Mitat pituus 4 640 mm, leveys 1 830 mm, korkeus 1 715 mm, akseliväli 2 706 mm
Omamassa 1 615 kg

---

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Teknavin bulletin-julkaisun numerossa 19/2014.

Lue myös:

    Uusimmat