VIDEO: Probiootit ovat nyt in, mutta mitä ne oikeastaan ovat?

Probiootteja löytyy nykyisin useista tuotteista. Mitä ne ovat?

Probioottinen! Sisältää maitohappobakteereja! Moni tuote vannoo probioottien nimeen, mutta mitä probiootit oikeastaan ovat?

Kaikki maitohappobakteerit eivät ole hyviä

Maitohappobakteerit tuottavat maitohappoa sokereista. Ne ovat läheistä sukua toisilleen, ja niitä on valtava joukko.

– Jos ajatellaan bakteerimaailmaa, maitohappobakteerit siinä mielessä poikkeavat meistä, että jos simpanssin ja meidän välinen geneettinen ero on prosentin verran, näillä saman lajin sisällä eri kannat voivat poiketa 30 prosenttia, kuvaa professori Per Saris Helsingin yliopistosta.

Jokaisen maitohappobakteerisuvun sisältä löytyy lajeja, joita ei ole vielä tunnistettu ja nimetty. Kaikki maitohappobakteerit eivät ole hyviä: osa on patogeeneja, jotka aiheuttavat sairauksia, kuten hampaiden kariesta tai kurkkutulehduksia ja angiinaa. Bifidobakteerit, joita mainostetaan esimerkiksi piimän kyljessä, puolestaan eivät ole maitohappobakteereja.

– Ne usein ryhmitellään samaan sarjaan, koska ne voivat tuottaa maitohappoa, Saris sanoo.

Maitohappobakteereja osataan käyttää esimerkiksi ruoanvalmistuksessa: niitä löytyy kestomakkaroista ja juustoista. Sariksen mukaan puolet ihmiskunnan ruoasta sisältää maitohappobakteereja. Muunlaistakin käyttöä on: ruokaa voidaan suojella patogeenien kasvulta. Suomessa esimerkiksi pekonia suojataan maitohappobakteereilla.

Mikä sitten on probiootti?

Probiootti on elävä mikrobi. Niiden käyttö on viime vuosina lisääntynyt. Probiooteille yhteistä on se, että niiden käytöstä on jonkinlaista hyötyä käyttäjän terveydelle, kunhan niitä nautitaan riittävästi.

– Kun probioottia on tietty annos, voi tulla jokin positiivinen vaikutus isäntäorganismille, Saris kertoo.

Eräitä maitohappobakteereita käytetään probiootteina. Elintarvikkeissa yleisimmät probiootit ovat laktobasilli- ja bifidobakteerisukuja.

Probiootit ovat läsnä myös tableteissa, jotka valkaisevat hampaita sekä pillereissä, joilla estetään angiinaa. Probiootteja käytetään jopa naisten intiimiterveyden ylläpitämisessä: ne tasapainottavat emättimen pH-arvoa ja voivat ylläpitää normaalia emättimen bakteerikantaa.

Probiooteilla apua syöpään? Katso video!


Lue myös:


Maria Aarnio, maria.aarnio(at)mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat