Video näyttää, miten ja mistä talvimyrsky vyöryi Suomeen: Yli 10 senttiä lunta ja myrskytuulia – osassa maata surkea näkyvyys ja liukas ajokeli

Lumikolat esiin! Viikonloppuna luvassa lisää lunta koko maahan 4:05
Talvimyräkkä iskee viikonloppuna koko maahan. Katso videolta meteorologi Jenna Salmisen kylmäävä viikonlopun sääennuste.

Lännestä saapuneet sateet ovat tuoneet lumipeitteen jo osaan maahan tänään. Talvimyrsky iskee huomenna myös etelään ja länteen.

MTV Uutisten meteorologi Jenna Salminen kertoo, että maan yli itään kulkeva matalapaine pyöräyttää meille lumisateita viikonlopuksi. Matalapaine voimistaa pohjoisviimaa, joka saattaa yltyä puuskissa jopa myrskylukemiin, 21 metriin sekunnissa.

Tuulen voimakkain piikki on lauantaina.

Perjantaina sadealue kattaa lähes koko maan. Lämpötilan nollaraja kulkee vielä Kaakkois-Suomesta Pohjois-Pohjanmaalle asti. Vesisadetta on tiedossa nollarajan molemmin puolin. Salmisen ennusteen mukaan jäätävän sateen riski on myös mahdollinen.

Lämpötila pysyttelee kaakkoisosista Pohjois-Pohjanmaalle ulottuvalla alueella hieman alta 10 asteessa. Muualla lämpötila laskee selkeästi nollarajan molemmin puolin. 

Salminen painottaa liikenteessä olevia noudattamaan erityistä valppautta. Ajokeli on liukas ja näkyvyys erityisesti itäisessä osassa maata huono.

Lauantaina sadealue ylettyy myös etelään ja länteen. Sade muuttuu lumisempaan muotoon lämpötilojen laskiessa muutaman pakkasasteen puolelle. Sadealueet painottuvat kuitenkin keskiseen osaan maata. Lappiin on luvassa poutaisempaa säätä, mutta paikallisia lumisateita voi Salmisen mukaan tulla.

Viikonlopun aikana runsaimmilla sadealueilla itäisestä osasta maata aina Lappiin asti voi lunta sataa Salmisen arvion mukaan 5–15 senttimetriä. Eteläänkin voi sataa muutaman senttimetrin verran lunta.

Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä pakkasta voi olla reippaastikin, 10 pakkasasteen molemmin puolin.

Sunnuntaina tuuli heikkenee ja luvassa on talvisen aurinkoinen pakkaspäivä. Sunnuntain lämpötilat ovat lauantain kaltaisia: -1–6 astetta pakkasta.

Lännestä on kuitenkin saapumassa sunnuntai-iltana jo seuraava matalapaine ja voimakas lumisadealue. Ajokeli etenkin maan keskiosissa muuttuu jälleen erittäin huonoksi.

Talvisen kylmä sää jatkuu myös ensi viikolla. 

Lue myös:

    Uusimmat