Mainos

Video: Näin poliisi pääsi yhden Suomen kovimman rikollisen jäljille operaatio Dynastiassa – KRP käytti jopa huuliltalukijaa

Keskusrikospoliisi tiedusteli ja tutki kotkalaisen Esa-Pekka Toikan ympärille nivoutuvaa huumejuttua peräti neljä vuotta. Toikalla on huumetaustaa 90-luvulta saakka, ja poliisi pitää häntä yhtenä Suomen alamaailman johtohahmoista.

Tapausta käsiteltiin keskiviikon Rikospaikassa. Katso oheiselta videolta juttu esitutkinnasta.

Toikalle ja reilulle kymmenelle miehelle luettiin nippu syytteitä Kymenlaakson käräjäoikeudessa viime viikolla.

Keskusrikospoliisin esitutkinta-aineiston mukaan tiedusteluvaihe oli kestänyt pitkään ja varsinainen tutkinta alkoi toukokuussa 2015.

Sen aikana tarkkailua tehtiin runsaasti. Krp seurasi ja kuvasi epäiltyjä niin Suomessa kuin Hollannissa.

Syyttäjä Perttu Könönen kertoo Rikospaikassa, että puhelimissa ei juuri puhuttu ja tekstiviesteissäkin lähinnä sovittiin tapaamisia. Tämä johti siihen, että asioista puhuttiin syyttäjän mukaan metsäkävelyillä.

Poliisi kuunteli salaa epäiltyjen keskusteluja muun muassa ravintoloissa, mutta aina ei ääntä onnistuttu saamaan. Se johti siihen, että krp käytti tutkinnassa jopa huuliltalukijaa.

– Sitä tässä yritettiin myös, Könönen sanoo.

– Kyllä sieltä saatiin yksityiskohtaista tietoa keskustelun sisällöstä, mutta ne osat olivat sen verran yleisluontoisia, että emme lähde väittelemään siitä oikeussalissa.

Könönen päätyi siihen, ettei tuo tätä näyttöä oikeussaliin, koska silloin olisi jouduttu keskustelemaan huulilta lukemisen yleisestä luotettavuudesta. Syyttäjä toteaa, että se ei kuitenkaan ole luotettavin keino maailmassa.

Toikan jutussa on kyse muutamasta sadasta kilosta hasista ja amfetamiinia. Toikka ja muut syytetyt pääosin kiistivät kaikki syytteet.

– Tässä oikeudenkäynnissä tullaan osoittamaan, että hänellä ei ole mitään osallisuutta näihin täällä käsiteltäviin asioihin, Toikan asianajaja Jouko Pelkonen toteaa.

Oikeudenkäynti jatkuu tammikuulle.

Uusimman Rikospaikan näet alla olevalta videolta: 

24:32

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.