Video: Näin Littoistenjärvi puhdistui – onko kemikaalipuhdistuksesta haittaa?

1:28

Sameavetisestä ja haisevasta Littoistenjärvestä saatiin kemikaalien avulla puhdistamalla kirkasvetinen ja puhdas. Kemikaalipuhdistus kuulostaa kovalta toimenpiteeltä, mutta on paikallaan, jos lähtötilanne on yhtä huono kuin Littoistenjärvellä, sanoo Suomen Ympäristökeskuksen biologi Ilkka Sammalkorpi.

Sammalkorpi sanoo, että järven kirkastamisella kemikaaleilla on vaikutuksia järven ekosysteemiin, mutta ne ovat usein vain lyhytaikaisia. Suurin vaikutus on, että se tappaa kaloja.

– Littoistenjärvestä löydettiin lähinnä vanhempia lahnoja kuolleena, muuta ei. Mutta pitää pitää huolta, ettei kalakantaa lähde liikaa, Sammalkorpi selittää.

Littoistenjärven puhdistuksessa käytettiin polyalumiinikloridia, jota käytetään myös juomaveden puhdistuksessa.

Vaikka polyalumiinikloridin silmiin joutumista täytyy välttää silloin, kun ainetta on pienessä määrässä vettä, suurissa määrissä haittoja ihmiselle ei ole.

Kemikaalit eivät kuitenkaan yksinään riitä pitämään järven vettä kirkkaana. Tarvitaan myös muita toimenpiteitä.

– Tärkeintä on valuma-alueiden suojelu ja pitkäjänteinen huoltokalastus.

Littoistenjärvellä on järjestetty jälkihoitotoimenpiteitä. Huoltokalastustapahtumassa kirkkaasta järvestä harppuunoitiin 162 kiloa kalaa.

9:06

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.