Video: Lähes sata naudan ruhoa lojui ympäri maatilaa – viisikymppiselle miehelle 15 vuoden eläintenpitokielto

1:00
Video näyttää: Eläinten pitkä kärsimys Siikajoen tilalla – eloonjääneet etsivät epätoivoisesti syötävää kuolleiden keskellä

Lähes puolet 180-päisestä ylämaankarjasta kuoli, koska maatilanpitäjä jätti eläimet oman onnensa nojaan. 

52-vuotias siikajokinen mies on tuomittu 1,5 vuoden ehdolliseen vankeuteen törkeästä eläinsuojelurikoksesta ja ympäristön turmelemisesta.

Lisäksi mies määrättiin 15 vuoden eläintenpitokieltoon, kissoja ja koiria lukuunottamatta. Oulun käräjäoikeus antoi asiassa tuomionsa perjantaina. 

Rikokset tapahtuivat vuosien 2017 ja 2018 aikana. Noin puolet miehen hoidossa olleesta 180-päisestä ylämaankarjasta oli talven aikana kuollut muassa ruuan ja veden puutteeseen.

95 naudan raadot makasivat pitkin maatilan aluetta. Muutaman päivän ikäisiä vasikoita oli kuollut eri puolille tilaa, kuten oli käynyt myös emolehmälle kesken poikimisen.

Osalla kuolleista naudoista oli ylikasvaneita sorkkia. Eläimiä oli karannut kehnojen aitausten läpi junaradalle ja autotielle. Oikeus katsoi, että mies oli käytännössä hylännyt eläimet ilman asianmukaista huolenpitoa, ravintoa ja suojaa.

Vetosi terveyteensä

Mies vetosi terveydentilaansa ja koki, että hänet oli jätetty yksin vaikeaan tilanteeseen. Oikeus huomioi terveysongelmat lieventävinä seikkoina, mutta katsoi, että miehellä olisi joka tapauksessa ollut velvollisuus hankkia apua karjasta huolehtimiseksi.

Maatalouslomittajia välittävä toimisto todisti, ettei mies ollut pyytänyt tilalleen lomittajaa ennen toukokuuta 2018.

Mies oli tuomiolauselman mukaan myös yrittänyt vaikeuttaa eläinsuojeluviranomaisten toimintaa kauppaamalla karjan iäkkäälle isälleen. 

Mies kiisti eläinsuojelurikoksen olleen törkeä, mutta myönsi eläinsuojelurikoksen. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen, sillä siitä voi valittaa hovioikeuteen. 

Juttuun korjattu tuomitun kotipaikkakunta Siikalatvasta Siikajoeksi 26.4 kello 11.54.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja