Vetoketjuperiaatteesta tulee pakollinen – toimi näin, kun näet tämän uuden liikennemerkin

Vetoketjuperiaate saa oman liikennemerkin 1:05
Vetoketjuperiaate saa oman liikennemerkin.

Yhdistyvien ajokaistojen yhteyteen ryhdytään ensi kesäkuusta alkaen lisäämään vetoketjuperiaatteen käyttämiseen velvoittavia liikennemerkkejä.

Kesäkuun alussa voimaan astuva uusi tieliikennelaki tuo mukanaan liudan uusia liikennemerkkejä. Yksi niistä on vetoketjuperiaatteen käyttöön velvoittava ajokaistojen yhdistyminen -liikennemerkki.

Uutta liikennemerkkiä tullaan käyttämään paikoissa, joissa kaksi ajokaistaa yhdistyy yhdeksi. Liikennemerkki velvoittaa siirtymään jatkuvalle ajokaistalle vuorotellen muut ajoneuvot huomioiden.

– Vetoketjuperiaate on hyvä, toimiva ja joustava. Se sujuvoittaa liikennettä kaistojen vähentyessä. Osa kuljettajista onkin noudattanut periaatetta jo aiemmin ilman velvoittavaa liikennemerkkiäkin, toteaa koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen Autoliitosta.

"Päälleajo-oikeutta ei ole kenelläkään"

Vetoketjuperiaate on uusi liikennesääntö, jonka omaksuminen voi kuitenkin viedä aikaa. Vesalainen korostaa, että minkäänlaiseen kilpa-ajoon viereistä kaistaa ajavan kanssa ei pidä ryhtyä.

– On tärkeää käyttää riittävän alhaista ajonopeutta ja joustaa tarvittaessa. Päälleajo-oikeutta ei ole kenelläkään, hän painottaa.

Autoliitto muistuttaa, että ajokaistojen yhdistyminen -liikennemerkki on uusi, eikä sen soveltamisesta ole vielä oikeuskäytäntöä.

Lähde: Autoliitto

Lue myös:

    Uusimmat