Oletko sinäkin ymmärtänyt uuden liikennemerkin ihan väärin? "Yhdistetty alinopeuteen ja siitä sakottamiseen"

Tiedätkö, mitä uudessa tieliikennelaissa oleva"vähimmäisnopeus"oikeasti tarkoittaa? 1:16
Tiedätkö, mitä uudessa tieliikennelaissa oleva "vähimmäisnopeus" oikeasti tarkoittaa?

Uuden tieliikennelain myötä käyttöön tuleva vähimmäisnopeuden ilmaiseva liikennemerkki ei kiellä "alinopeuden" ajamista. Autoliitto muistuttaa, että myös vähimmäisnopeutta hitaammin ajaminen on jatkossakin sallittua tietyissä tilanteissa.

Kesäkuun alussa voimaan astuvan uuden tieliikennelain myötä käyttöön tulee vähimmäisnopeuden kertova liikennemerkki. Merkillä määritetään nopeus, jota ei saa alittaa, ellei liikennetilanne tai olosuhteet sitä edellytä.

Merkillä tähdätään liikenteen sujuvuuden ja turvallisuuden parantamiseen. Sen ansiosta samaa tieosuutta tai ajokaistaa käyttävien ajoneuvojen nopeuserot pienenevät, jolloin liikennetilanteet ovat ennalta-arvattavampia.

Merkillä voidaan näin ollen kieltää esimerkiksi hitailla ajoneuvoilla ajaminen sellaisilla korkeamman nopeusrajoituksen teillä, jotka eivät ole kuitenkaan varsinaisia moottoriteitä. 

– Merkin tarkoituksena on nimenomaan sulkea tiettyjä ajoneuvoja pois joiltakin tieosuuksilta. Vähimmäisnopeusmerkki on välillä vähän harhaanjohtavasti yhdistetty alinopeudella ajamiseen ja siitä sakottamiseen, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen huomauttaa.

Näin uutta liikennemerkkiä käytetään

Vähimmäisnopeusmerkin voimassaolo voidaan kohdentaa esimerkiksi tietyille ajokaistoille. Näin ohituskaistat ja kaksi- tai useampikaistaisten teiden vasemmanpuoleisimpia kaistoja saadaan nopeampien ajoneuvojen käyttöön.

Autoliitto muistuttaa, että vähimmäisnopeus-liikennesääntö on uusi eikä siitä ole vielä oikeuskäytäntöä.

Lähde: Autoliitto

Lue myös:

    Uusimmat