Vesi voi maksaa maltaita - katso oman kuntasi veden hinta

Suomessa nelihenkinen perhe maksaa vedestä noin 600-1100 euroa vuodessa riippuen siitä, missä kunnassa he asuvat.

Halvimmissa kunnissa vesi maksaa kahdesta kolmeen euroa kuutiolta, kalleimmissa yli seitsemän euroa. Ääritapauksia ovat saaristokunnat, joissa vesi maksaa jopa 11 euroa kuutiolta.

Vesilaitosyhdistys seuraa veden hintaa eri puolilla Suomea ja muistuttaa, että hintaerot johtuvat moninaisista syistä.

– Hinnasta ei voi oikeastaan päätellä sitä, toimiiko paikallinen vesilaitos tehokkaasti tai taloudellisesti, sillä hinta muodostuu hyvin monesta tekijästä, sanoo Vesilaitosyhdistyksen apulaisjohtaja Mika Rontu.

Hintaan vaikuttaa se, onko kyseessä tiiviisti asuttu taajama tai laajalle levinnyt haja-asutusalue. Myös kallioinen maaperä nostaa vesijohtoverkon rakennushintaa. Yksi asia on kuitenkin selvä: veden hinta vaihtelee myös sen mukaan, kuinka paljon kunnallinen liikelaitos tulouttaa voitostaan vuosittain kunnan kassaan.

Vuosittain vesiyhtiöt tulouttavat emokunnilleen yhteensä satoja miljoonia euroja, mutta summat vaihtelevat rajusti. Tämä niin sanottu piilovero puhuttaa etenkin siellä, missä kuntalaiset maksavat vedestä kalliisti.

– Kunnan päättäjät tekevät päätöksen siitä, minkä verran vesilaitoksen on tuloutettava kunnalle, muistuttaa Rontu.

Vesihuoltolain mukaan vedestä kerätyllä summalla on tarkoitus kustantaa kunnan vesihuolto. Voiton jakamista kunnille ei kielletä, mutta laki saattaa myös muuttua.

– Koko vesihuoltolaki on uudistumassa, aika näyttää mitä se tuo tullessaan, sanoo Rontu.

Lue myös:

    Uusimmat