Vesa Kallionpään kommentti: Pitihän se arvata – hallituksen alfa-naiset ovat jo avoimesti tukkanuottasilla

Ilmastokysymykset aiheuttavat suuria jännitteitä hallituksen sisällä 1:53
Ilmastokysymykset aiheuttavat suuria jännitteitä hallituksen sisällä.

Kuvat levisivät maailmalla, kun naisviisikko nousi Suomen hallituksen kärkeen. Hymyily kuvissa ei kuitenkaan kauan auta, kun politiikan arki iskee, kirjoittaa MTV Uutisten politiikan toimittaja Vesa Kallionpää.

Ristiriitaiset toiveet, haaveet ja tavoitteet ovat jo johtaneet kiukutteluun hallituspuolueiden välillä. Nyt kipuilevat vihreät.

Hallitus taisi juuri jäädä kiinni poliittisesta valheesta – tai ainakin asioiden kaunistelusta. Vuosaaren suuren ilmastoseminaarin jälkeen hallituksen johtoviisikko vuoron perään todisti, että ilmastopolitiikan tiekartasta on päästy sopuun ja kaikki ovat tyytyväisiä erinomaisiin päätöksiin.

Tänään Helsingin Sanomat kertoi, että kokousta edelsi totinen riitely hallituksen valmistelupalaverissa.

Vihreiden Maria Ohisalo  ja keskustan Katri Kulmuni olivat eri mieltä muun muassa metsien hakkuumääristä ja turpeen polton kohtelusta. Pääministeri Sanna Marin (sd.) asettui keskustan kannalle ja vihreät poistuivat kriisikokoukseen eduskuntaryhmänsä kanssa. Uhkauksiakin oli lehtijutun mukaan ilmassa.

Siinä kauralatte-kuppikin saattaa mennä nurin, kun elonkehän pelastaminen ja vaalilupausten lunastaminen tökkii!

Jos ei hyvällä, niin sitten julkisuuden kautta

Ei varmaankaan ole sattumaa, että hallituksen sisäinen ilmastoriita putkahti julkisuuteen. Ja kun riita paljastui, niin vihreät yrittävät nyt painostaa hallituskumppaneitaan julkisuuden kautta. Samalla pyritään antamaan äänestäjille vaikutelma, että puolue ainakin yrittää lunastaa vaalilupauksiaan.

Niinpä vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo vastasi auliisti kysymyksiin, kun lehtijutun herättämä mediaväki kiirehti kärttämään tietoa hallituksen sisäisistä erimielisyyksistä.

Ohisalo pääsi vaatimaan, että jo kevään kehysriihessä pitää tehdä uusia ilmastopäätöksiä ja turpeen verotuskin pitää nostaa esiin.

Kuvaavaa oli, että keskustasta ei kukaan suostunut kommentoimaan koko asiaa.

Ohisalolla hätä käsissä, omilta kovat paineet

Vihreät uhosivat ennen vaaleja, että puolue panee ilmastonmuutokselle stopin. Ääniä ropisi ja eduskuntaan nousi lähes pelkästään nuorista naisista koostuva joukko kansanedustajia. Heistä osa saattaa jopa luulla, että koalitiohallituksessa omien tavoitteiden toteutuminen on vain tahdon asia.

Puheenjohtaja Ohisalon paineet ovat kovat. Eduskuntaryhmä ja puolueen kannattajat odottavat ilmastotoimia. Al-Holin ISIS-naisten ja lasten palautusasiassa vihreät joutuivat selittelylinjalle ja ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) jopa poliisitutkintaan.

Sisäministerinä Ohisalo nosti esiin lasten vastaanottamisen Kreikan leireiltä, mikä yllätti hallituskumppanit. Ohisalo kutsuttiin asian vuoksi myös eduskunnan hallintovaliokunnan kuultavaksi. Valiokunnassa Ohisalo kertoi, ettei päätöksiä ole tehty.

Oman lisänsä vihreiden hätään tuo puolueen heikentynyt kannatus. Ei ihme, että Ohisalolta vaaditaan uusia temppuja.

Hallituksen iltakoulu ei ole maailman paras

Sekä Kreikan lapsista että al-Holista oli puhuttu hallituksen iltakoulussa. Mutta kun vihreät pohjustuspuheiden jälkeen jo ryhtyivät toimeen, hallituskumppanit yllättyivät. Mitään varsinaisia päätöksiä kun ei oltu tehty.

Iltakoulut näyttävät olevan vaarallisia paikkoja tärkeiden ja herkkien asioiden käsittelyyn.

Joku ministeri mumisee suunnitelmistaan, etu- tai jälkikäteen, ja muut räpläävät kännyköitään ja keskittyvät lähettämään twiittejä hallituksen juuri kohta toteutuvista saavutuksista. Ja hetken kuluttua kukin tulkitsee puhuttua tavallaan ja sitten taas riidellään.

Vihreiden oireilu on jo ilmiselvää, mutta jonkinlaisena seinäruusuna hallituksessa tuntuu olevan myös vasemmistoliitto. Saapa nähdä, minkälaista iltakoulukipuilua siitä suunnasta on tulossa.

Setämies Pesosella on vissi pointti

Samassa Helsingin Sanomien numerossa, jossa kerrotaan hallituksen ilmastoriidasta, on myös metsäyhtiö UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesosen haastattelu.

Pesosella on terveisiä päättäjille. Jos Suomeen halutaan investointeja, vientituloja ja hyvinvointia, niin metsäteollisuudelle tulee turvata kilpailukykyiset olosuhteet.

Pesonen kritisoi ilmastokeskustelua. Hakkuumäärillä ei Pesosen mielestä pidä politikoida niin, että raaka-aineen saatavuudesta tulee epävarmuutta.

Hänen mielestään talousmetsät ovat hyvä tapa hidastaa ilmastonmuutosta. UPM pyrkii vähentämään päästöjään panostaa myös biodieseliin ja uusiin puupohjaisiin materiaaleihin.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen mukaan UPM kasvattaa Suomen bruttokansantuotteen arvoa enemmän kuin mikään muu yhtiö. Se on tieto, joka antaa Pesosen puheille vissin pointin.

Päivänpoliittisessa hulinassa hallituksen onkin hyvä muistaa tärkein tehtävänsä: suomalaisten hyvinvoinnista huolehtiminen.

PS: Ennen kuin joku intoutuu raivoamaan Twitterissä tämän kirjoitelman otsikosta, niin siinä ei vihjata naisten olevan riita-alttiita vaan puolueiden. Viiden noin erilaisen puolueen hallituksessa alkavat laidat väistämättä kolista pian kuherruskuukauden jälkeen - se on monta kertaa nähty. 

Lue myös:

    Uusimmat