Veronkierrosta Euroopalle jopa tuhannen miljardin menetykset

Veronkierto aiheuttaa Euroopan maille valtavat menetykset, vuosittain summan on arvioitu olevan jopa noin tuhat miljardia euroa. Erään laskumallin mukaan summalla pystyttäisiin maksamaan esimerkiksi kaikkien EU-maiden terveydenhuolto.

SuomiAreenassa puhuneen europarlamentaarikko Sirpa Pietikäisen mukaan EU pyrkii kitkemään veronkiertoa läpinäkyvyysasetuksella, jolla yritykset raportoivat kolmansiin maihin sijoittuvasta yritystoiminnasta.

Lisäksi komissiolla on kymmenen kohdan toimintaohjelma, joka sisältää ohjeita siitä kuinka saadaan toisaalta veronkierto ja toisaalta myös aggressiivinen verosuunnittelu kuriin.

Pietikäisen mukaan yhteisen verojärjen aikaan saaminen EU:ssa on kuitenkin ollut hirvittävän hidasta.

–Joskus on hitaita herrojen kiireet, Pietikäinen toteaa.

– Eri EU-maissa on niin erilaiset verojärjestelmät, mikä mahdollistaa siirtohinnoittelun ja tällaisen aggressiivisen verosuunnittelun.

Pietikäisen mukaan veroasioiden etenemistä hidastaa myös se, että Euroopan Unionilla ei ole normaalia päätösvaltaa asiassa.

–Se on jäsenmaiden päätettävissä ja vaatii yksimielisyyttä. Sitten riittää, kun yksi sanoo, että mä en nyt halua mukaan tähän. Viimeisimpänä siellä on ollut Luxemburg ja Itävalta, jotka eivät ole halunneet mukaan tehokkaampaan verotietojen jakamiseen

Finanssialan Keskusliitolla on Piia-Noora Kaupin mukaan selkeät intressit olla mukana kitkemässä veronkiertoa.

–Suomessa esimerkiksi 15 000 palkkaa jätetään vakuuttamatta, ei hoideta lakisääteisiä velvoitteita, ei veroja, ei työeläkemaksuja. Viime vuonna maksettiin 120 miljoonaa euroa laittomia palkkoja, Eläketurvakeskuksen tarkistuksen mukaan, Kauppi toteaa.

Veronkierron kitkemiseen pyrkii myös Kehitysyhteistyön palvelukeskus Kepa.

– Kun puhutaan köyhyydestä ja eriarvoisuudesta maailmassa, niin kehitysapu yksin ei riitä. Olemme tilanteessa, jossa jopa kymmenkertaisesti kehitysavun verran rahaa köyhistä maista palaa veroparatiisien kautta. Jos emme pysty tilkitsemään tällaisia maailman talouteen liittyviä ongelmia, niin emme pysty suitsimaan myöskään eriarvoisuutta, Kepan globaalin talouspolitiikan asiantuntija Eva Nilsson sanoo.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat