Venäläisten kiinteistökaupat "arveluttavat" Kankaanpään kaupunginjohtajaa - ministeriön mukaan täyskielto olisi haasteellinen

Venäläisten kiinteistökauppojen kieltäminen kokonaan haastavaa 3:15
Venäläisten kiinteistökauppojen kieltäminen kokonaan haastavaa

Venäläisten kiinteistökauppojen kieltäminen Suomessa kokonaan olisi vaikeaa perustuslain yhdenvertaisuuden periaatteen vuoksi, arvioidaan puolustusministeriöstä.

Venäläisten kiinteistökaupat Suomessa ovat puhuttaneet etenkin sen jälkeen, kun Kankaanpäässä sijaitseva entinen vanhainkoti myytiin venäläisomistukseen toissa viikolla.

Kankaanpään kaupunki odottaa yhä puolustusministeriöltä päätöstä siitä, myöntääkö ministeriö luvan kiinteistökauppaan.

– Odotamme, että puolustusministeriö tekee asiassa oikean ratkaisun. Kiinteistö on iso, yli neljän tuhannen neliömetrin kiinteistö. Ymmärrän kyllä, että se aiheuttaa huolestuneisuutta. Kyllä itseänikin arveluttaa, että mihin käyttötarkoitukseen se on ostettu, sanoo Kankaanpään kaupunginjohtaja Mika Hatanpää.

Kiinteistö sijaitsee Hatanpään mukaan noin kuuden kilometrin päässä varuskunta-alueelta.

Puolustusministeriö tutkii ja myöntää luvat venäläisten ja muiden EU- ja ETA-maiden ulkopuolisten ostajien kiinteistökauppoihin.

Eiliseen mennessä puolustusministeriö ei ollut saanut virallista hakemusta venäläisostajilta.

Täyskielto vaikea toteuttaa

Hallitus on kiristämässä ulkomaalaisten kiinteistökauppojen valvontaa lakimuutoksilla, joita eduskunta käsittelee näillä näkymin marraskuun alussa.

Oppositiopuolueet ovat olleet tyytymättömiä lakimuutoksiin, joilla ei jatkossakaan rajoitettaisi esimerkiksi asunto-osakkeiden kauppaa. Ainakin oppositiopuolue kokoomus kieltäisi venäläisten kiinteistökaupat Suomessa kokonaan.

– Olen itse kallistumassa sille kannalle, että täyskielto olisi hyvä. Järjestelmässä on useita aukkoja. Nyt esitetyllä lailla ei korjata aukkoja, ja niin kauan kuin täyskieltoa ei ole, kauppaa käydään, sanoo puolustusvaliokunnan puheenjohtaja, kokoomuksen kansanedustaja Antti Häkkänen.

Hatanpää pitää lakimuutoksia tarpeellisina.

– Kyllä niitä varmaan on tarpeen tarkastella ja mahdollisesti kiristää. Maailmantilanne on muuttunut paljon.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) sanoi viime viikon kyselytunnilla, että hallitus selvittää venäläisten kiinteistökauppojen täyskieltoa Suomessa.

– Ajatukseni on, että tämäkin asia selvitetään – tarve ja mahdollisuudet siihen.

Selvitystä ei ole aloitettu

Puolustusministeriöstä ja oikeusministeriöstä kerrotaan, että toistaiseksi selvitystä ei ole aloitettu.

– Virallista työryhmää ei ole asetettu, mutta varmasti tulemme selvittämään, sanoo puolustusministeriön hallitussihteeri Joona Lapinlampi.

Lapinlampi ennakoi, että käytännössä venäläisten kiinteistökauppojen kieltäminen Suomessa kokonaan olisi kuitenkin vaikeaa perustuslain yhdenvertaisuusperiaatteen nojallla.

– Itse näen aika haasteelliseksi sen, että lähtisimme tietyn kansalaisuuden omaavalta henkilöltä kieltämään kokonaan kiinteistökaupan Suomessa.

Yhdenvertaisuusperiaatteen mukaan ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan "sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella."

EU- ja ETA-maiden ulkopuolisten maiden kansalaiset ovat tarvineet puolustusministeriöltä luvan kiinteistökauppoihin vuodesta 2020 alkaen.

Tänä vuonna venäläisille on myönnetty 235 lupaa. Lukumäärä on suurempi kuin aiempina vuosina.

Lue myös:

    Uusimmat