Niinisalon varuskunnan kupeesta myytiin yli 4 000 neliön kivitalo venäläisille – puolustusministeriö tutkii kauppoja

Kankaanpäässä Lohikon massiivinen kiinteistö on myyty venäläisomistukseen. Kiinteistö sijaitsee vain muutaman kilometrin päässä Niinisalon varuskunnasta.

Kankaanpään kaupunginjohtaja Mika Hatanpää vahvistaa asian MTV Uutisille.

– Kaupungille on tullut tästä kiinteistöluovutusilmoitus.

Kaupunki ei kuitenkaan ole ollut kaupoissa osapuoli, vaan kyseessä on yksityinen kauppa. Kaupunki myi kiinteistön yksityiseen omistukseen vuonna 2020.

Kiinteistö oli vuoteen 2018 saakka käytössä vanhainkotina. Kaupunki kuitenkin katsoi, että uuden vanhainkodin rakentaminen olisi taloudellisempaa kuin kiinteistön peruskorjaus.

Tämän jälkeen kiinteistö on jälleenmyyty vielä kerran.

Sijaitsee ampuma-alueen ja varuskunnan vieressä

Ennen kaupungin käytössä ollut kiinteistö on 40-luvulla rakennettu, yli 4 000 neliötä iso, ja siinä on yli sata huonetta. Kiinteistö sijaitsee vain muutaman kilometrin päässä Niinisalon varuskunnasta sekä eteläisen Suomen suurimmasta ampuma-alueesta.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Kankaanpään Seutu, jonka mukaan Maanmittauslaitoksen ylläpitämän omistajarekisterin mukaan kauppa on tehty 13. lokakuuta.

"Puolustusministeriö oli yhteydessä, ennen kuin ehdin edes lähettää papereita sinne"

Myyjä ja ostaja ovat yksityinen taho. Kaupunginjohtaja Hatanpään mukaan puolustusministeriö tutkii asiaa. 

– Ostajasta emme tiedä muuta kuin, että kyseessä on venäläisomistus. Puolustusministeriö oli yhteydessä, ennen kuin ehdin edes lähettää papereita sinne, Hatanpää toteaa.

Hallitus ei ole kiristänyt ulkomaisten kiinteistökauppojen valvontaa Venäjän aloittaman hyökkäyssodan jälkeen. Valtiolla ei ole myöskään etuosto-oikeutta esimerkiksi puolustusvoimien lähellä sijaitseviin kohteisiin.

Vuodesta 2020 lähtien kaikkien EU- ja ETA -maiden ulkopuolisten kiinteistön ostajien tulee hakea lupa maanhankintaan puolustusministeriöltä. 

Lakimuutoksen taustalla oli huoli siitä, että ulkomaalaiset omistukset voisivat olla uhka Suomen turvallisuudelle strategisten kohteiden läheisyydessä. 

Myytiinkö kiinteistö asuinkäyttöön?

– Ei ole mitään tietoa, mihin käyttötarkoitukseen kiinteistö myytiin, Hatanpää sanoo.

Suomi päätti kieltää 23. syyskuuta 2022 venäläisten matkailijoiden tulon maahan kokonaan. Venäläisten kauttakulkua Suomesta toisiin maihin oli paljon.

MTV Uutiset selvitti venäläisten maakauppoja Suomessa – halvimmillaan kiinteistön on saanut 600 eurolla 5:41
Mihin käyttöön venäläiset ostavat kiinteistöjä Suomesta? Katso MTV:n selvitys

Lue myös:

    Uusimmat