Venäläisten kiinteistökaupat huolettavat kansanedustajia – MTV Uutisten tiedot: Lakiesitys eduskuntaan huomenna

Ulkomaalaisten kiinteistökauppoihin on tulossa kiristyksiä.

Hallituksen on määrä antaa huomenna eduskunnalle lakiesitys, jolla kiristetään ulkomaalaisten tekemien kiinteistökauppojen ehtoja.

Lakiesitys on pitkälti asiaa selvittäneen työryhmän mietinnön mukainen, kerrotaan oikeusministeriöstä.

Tälläkin hetkellä muiden kuin EU- ja ETA-maiden kansalaiset tarvitsevat luvan kiinteistökauppoihin puolustusministeriöltä.

Jatkossa puolustusministeriö voisi evätä luvan kiinteistökauppoihin, jos kiinteistön hankinta uhkaa kansallista turvallisuutta.

Tällä hetkellä kansallisen turvallisuuden vaarantumista ei mainita luvan myöntämisen ehdoissa. Sen sijaan ehtona on, että kiinteistön hankinta ei vaikeuta maanpuolustusta, alueellisen koskemattomuuden tai rajaturvallisuuden valvontaa eikä huoltovarmuutta. 

– Kiinteistö voi kuitenkin sijaita vaarattomasti suhteessa nykyisen soveltamisalan kohteisiin nähden, mutta vaarantaa siitä huolimatta kansallista turvallisuutta. Kiinteistöä voidaan käyttää esimerkiksi terroristisen teon valmisteluun tai järjestäytyneeseen rikollisuuteen, työryhmän mietinnössä todetaan.

Venäläisten kiinteistökaupat huolettavat

Kankaanpään seutu -lehti uutisoi tänään, että pitkään tyhjillään ollut Lohikon entinen vanhainkoti Kankaanpäässä on viime viikolla myyty venäläisille.

Lehden mukaan venäläisten ostama kiinteistö sijaitsee muutaman kilometrin päässä varuskunnasta.

Tällä hetkellä valtiolla on etuosto-oikeus kiinteistökaupoissa, joissa hankittava kiinteistö sijaitsee 500–1000 metrin päässä Puolustusvoimien tai Rajavartiolaitoksen kohteesta. Jatkossa etäisyys olisi 1000 metriä.

Venäläisten kiinteistökaupat Suomessa ovat aiheuttaneet huolta kansanedustajissa.

– Kaikki kaupat eivät ole turvallisuusuhkia, mutta meillä ei myöskään ole varmuutta, etteikö niihin kytkeytyisi riskejä. Emme saa olla sinisilmäisiä, toteaa keskustan kansanedustaja Jouni Ovaska.

– Suomen valtion rajojen ulkopuolisten ostajien kiinteistökauppoihin sisältyy aina omanlaiset riskinsä, koska kukaan ei voi kaupantekohetkellä varmuudella sanoa, mitä myydyissä kiinteistöissä tulevaisuudessa tapahtuu ja mihin käyttöön ne lopulta päätyvät, kristillisdemokraattien Peter Östman ja Sari Essayah toteavat tiedotteessa.

Puolustusministeriön mukaan tällä hetkellä lupaa ei tarvita, jos kiinteistö sijaitsee vuokratontilla.

– Jatkossa olisi tärkeää puuttua pitkäaikaiseen vuokraus- ja bulvaanitoimintaan, jotka muodostavat samanlaisen riskin kuin kiinteistökaupat. Tosiasiallinen hallinnointi ja toiminta on olennaisempaa kuin kauppakirjassa oleva nimi, sanoo puolustusvaliokunnan jäsen, keskustan kansanedustaja Joonas Könttä.

MTV Uutiset selvitti huhtikuussa 2022 venäläisten maakauppoja Suomessa. Katso video alla.

MTV Uutiset selvitti venäläisten maakauppoja Suomessa – halvimmillaan kiinteistön on saanut 600 eurolla 5:41

Lue myös:

    Uusimmat