Venäläisasiantuntijat: Venäjällä vallitsee nationalistinen hysteria

Venäläiset analyytikot keskustelivat tänään Ulkopoliittisen instituutin tilaisuudessa nationalismista Venäjällä. Asiantuntijoiden mukaan nationalistinen huuma pitää huomioida myös naapurimaissa.

Venäläinen poliitikan analyytikko Aleksei Makarkin arvioi, että nationalismi ja patriotismi on muuttunut Venäjällä viime vuosina. Maahanmuuttoa vastustavien äärinationalistien rinnalle on kehittynyt kaksi muuta suurta ryhmää.

Ensimmäisen nationalistien ryhmän muodostavat ne, jotka kaipaavat takaisin Neuvostoliittoon. Toinen ryhmä on puolestaan äärinationalistit, nämä "Venäjä venäläisille" -kampanjoijat. Kolmas ja kasvava ryhmä ovat he, jotka kannattavat mahtavaa imperiumia.

– Nationalismi ja patriotismi siis koostuvat kahdesta osasta: toisaalta maan mahtavuudesta, toisaalta etnisistä tekijöistä, Makarkin arvioi.

– Naapurimaissa täytyy suhtautua tähän ongelmaan rauhallisesti arvioiden, ei liikaa dramatisoiden tai sivuuttaen. Tällainen vahva tunnetila, joka on vallannut maan, ei mielestäni tule olemaan pysyvä tila.

Riippumaton media umpikujassa

Venäläisen tv-kanava Dozdin toimittaja Mikhail Fishman on samaa mieltä Makarkinin kanssa siitä, että nationalismin luonne Venäjällä on muuttunut.

– On valtava ero siinä, millaista patriotismi on nyt ja viisitoista vuotta sitten. Ukrainan kriisin jälkeen ideologinen sota on suuntautunut selvemmin kohti länttä, hän sanoo. 

Hänen mukaansa hallitus on ajanut vapaat mediat toimillaan umpikujaan, ja median viesti on jatkossa entistä yksipuolisempi.

– Tilanne on kohta sama kuin neuvostoaikoina, jolloin oli tasan yksi tv-kanava ja muutamia lehtiä. Riippumattomat viestimet ovat jo ahtaalla, ja seuraavaksi rajoitetaan nettiä, hän sanoo. Tv-kanava Dozdia pidetään ainoana Venäjän riippumattomana televisiokanavana.

– Ja venäläiset suhtautuvat siihen täysin välinpitämättömästi. Lukuun ottamatta paria poikkeusta Moskovassa.
Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.