Venäjän väitetään testaavan FPV-panssarivaunua

Venäjän väitetään testanneen kauko-ohjattavaa taistelupanssarivaunua. Asiasta uutisoi ukrainalaismedia Kyiv Post.

Sosiaalisessa mediassa julkaistussa videossa vaikuttaa näkyvän, miten venäläiset kauko-ohjaavat panssarivaunua.

Warzonen and Army Recognitionin mukaan kauko-ohjattavaksi tankiksi on muokattu Ukrainalta kaapattu T-72AMT-taistelupanssarivaunu.

Videon perusteella T-72-vaunusta on tehty tavallaan FPV-tankki eli vaunu, jota voidaan FPV-dronejen tapaan ohjata kauko-ohjauksella lasien avulla. FPV on lyhenne sanoista fist person view, mikä tarkoittaa toimijan omaa reaaliaikaista näkökulmaa.

Tiedossa ole, näkyykö videossa todella se, mitä siinä väitetään näkyvän. Videolla näkyvä kauko-ohjaus voi olla lavastettu.

Epäselvää on myös se, aikooko Venäjä laajemmin kehittää kauko-ohjattavia tankkeja vai onko kyseessä yksittäinen kokeilu.

Jos FPV-tankki saataisiin toimimaan kunnolla ja tehokkaasti, olisi sen ilmeinen etu se, että vaikka panssarivaunu vaurioituisi tai tuhoutuisi, ei miehistö olisi tuolloin vaarassa.

Kauko-ohjattava panssariajoneuvo ei ole uusi idea. Neuvostoliitto käytti sellaisia jo talvisodassa Suomea vastaan. Yleisesti miehittämättömiä panssariajoneuvoja on aikaisemmin käytetty pääosin miinojen raivaamiseen.

Ukraina on ollut panssarien hautausmaa

Taistelupanssarivaunujen tulevaisuudesta on Ukrainan sodan aikana käyty runsasta keskustelua. 

Kalliit tankit ovat osoittautuneet haavoittuvaiseksi dronejen ja modernien panssarintorjunta-aseiden hyökkäyksille.

Keskustelu taistelupanssarivaunujen tulevaisuudesta käynnistyi, kun Venäjän pelätty panssarinyrkki osoittautui huonosti johdetuksi, taktisesti kömpelöksi ja huolloltaan ala-arvoiseksi panssarilapaseksi.

Panssarivaunujen kuolemaa julistavat tahot saivat lisää polttoainetta, kun Ukrainalle toimitetut länsivaunut pysähtyivät dronejen, tykistön, miinojen ja taisteluhelikopterien tuleen viime kesänä.

Panssariprikaatin entisen komentajan, nykyinen europarlamentaarikko Pekka Toverin (kok.) mukaan taistelupanssarivaunu ei ole pyhä uskonkappale, josta ei missään nimessä voitaisi luopua.

– Panssariaseessa panssarivaunu ei ole se juttu. Juttu on se järjestelmä, joka tarjoaa suojaa, liikkuvuutta ja tulivoimaa yhdessä paketissa. Taistelupanssarivaunu tekee tämän ja armeijat tarvitsevat sellaisen järjestelmän, Toveri arvioi MTV Uutisille maaliskuussa.

– Kun tulee uusi, samat ominaisuudet paremmassa paketissa tarjoava järjestelmä, ostavat asevoimat sen heti. Sellaista ei vielä ole, Toveri jatkoi.

Lisää Toverin ajatuksia taistelupanssarivaunujen tulevaisuudesta voi lukea alla olevista linkeistä.

Lue myös:

    Uusimmat