Venäjän asevoimien naamio riisuttiin, ja hohdokkuus on kaukana – nyt lisäjoukkoja kaavitaan jo Kaukoidästä: "Paraatiarmeija on eri kuin sota-armeija"

Onko Venäjän sotavoimat yhtä mahtavat, mitä maan voitonpäivän paraateissa on esitetty? Asiantuntija vastaa 1:36
Kenraalimajuri evp Pekka Toveri kertoo näkemyksensä Venäjän armeijan kyvyistä.

Venäjä ja sen asevoimat ovat tunnettuja massiivisista ja voimaa uhkuvista sotilasparaateista. Venäjä on todennäköisesti luonut tarkoituksella hohdokkaampaa kuvaa armeijansa koosta ja kyvystä.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


Venäjä on jatkanut samaa siinä, missä Neuvostoliitto taituroi aiemmin: oman kuvan kiillottamisessa ja muun kuvan vääristelyssä.

– Näyttää siltä, että paraatiarmeija on eri kuin sota-armeija. Asiat eivät ole aina sitä, miltä se näyttää, sanoo kenraalimajuri evp PekkaToveri.

Entinen Puolustusvoimien tiedustelupäällikkö vastaa MTV Uutiset Livessä, kuinka Venäjä on onnistunut luomaan vahvemman kuvan armeijastaan sekä mikä sotatoimissa on Venäjän kannalta mennyt mönkään.

Toverin mukaan Venäjä tarvitsisi tuhansia, tai jopa kymmeniätuhansia, uusia sotilaita riviin, jos Venäjä haluaa vallata Kiovan. Venäjä kaapii nyt vahvistusta joukkouhin niin Syyriasta kuin Kaukoidästäkin. Eräs vaihtoehto on, että Venäjä pyytäisi Valko-Venäjältä aseapua. Valko-Venäjällä on Toverin mukaan noin 50 000 miehen asevoimat.

"Jalkaväkimiinat eivät ole juurikaan edes hidaste"

Toveri otti MTV Uutiset Liven lähetyksessä myös kantaa kiivaana käytävään keskusteluun Ottawan sopimuksen irrottautumisesta ja jalkaväkimiinojen uudelleen käyttöönotosta.

Hän on samaa mieltä Puolustusvoimien komentajan Timo Kivisen kanssa siitä, että jalkaväkimiinat eivät ole ajankohtainen asia nyt Suomelle ja, että korvaavat ja kehittyneet miinat ajavat asian.

– Jalkaväkimiinat eivät ole juurikaan edes hidaste. Venäjän armeija on mekanisoitu armeija ja se on valmistautunut mekanisoituun liikkeen edistämiseen ja miinojenraivaamiseen.

Toverin mielestä jalkaväkimiinat ovat sen sijaan suuri haaste, jos niitä kylvetään omalle alueelle. Toverin mukaan puolustuksemme ongelma ei ole Venäjän jalkaväkivoima, vaan venäläisten panssarivoima. Suomen puolustus ei siis ole kiinni jalkaväkimiinoista, Toveri toteaa.

Kenraalimajuri evp Pekka Toveri vieraili aiemmin MTV:n Uutisaamussa. Katso alla olevalta videolta Toverin arvio siitä, miksi Venäjä tarvitsee syyrialaisten apua.

Tilannekatsaus viimeisimpiin käänteisiin Ukrainassa 11:00

Lue myös:

    Uusimmat