Venäjän ampumahiihtolegendalta erikoista dopingpuhetta: "Me olemme näyttelijöitä"

Asiantuntija: Huippu-urheilusta tulee aiempaa puhtaampaa 2:04

Kaksinkertainen olympiavoittaja ja kolminkertainen maailmanmestari, venäläinen ampumahiihtolegenda Olga Zaitseva on jakanut erikoisia kommentteja dopingiin liittyen.

Videolla (5.3.) pohdintaa siitä, että urheilusta olisi tulossa jatkossa aiempaa puhtaampaa.

Urheilijauransa vuonna 2015 lopettanut Zaitseva oli yksi kolmesta venäläisestä urheilijasta hiihtäjien Julia Tshekalevan ja Anastasia Dotsenskon kanssa, joille Kansainvälinen olympiakomitea langetti viime joulukuussa elinikäisen kilpailukiellon. Heidän todettiin rikkoneen antidopingsäännöstöä Sotshin olympiakisoissa 2014, mihin lukuisien muidenkin venäläisurheilijoiden, mukaan lukien ampumahiihtäjiä, on todettu syyllistyneen.

Elokuun lopussa Kansainvälinen ampumahiihtoliitto IBU puolestaan kertoi neljän venäläisen urheilijan dopingrikkeistä. Kyseiset urheilijat olivat Jevgeni Ustjugov, Svetlana Sleptsova, Aleksandr Tshernyshev ja Aleksandr Petshenkin. Venäläislehti Sport-Express esitti Zaitsevalle kysymyksen siitä, mikä hänen reaktionsa oli, kun Ustjugovia ja Sleptsovaa syytettiin näistä rikkeistä.

– Se, että kaikki jatkuu, enkä tiedä, milloin se tulee loppumaan. Tämä on suurta teatteria, ja me vaikutamme olevan näyttelijöitä. Ja joku on katsoja, Zaitseva vastasi.

Zaitsevalle esitettiin myös, että Venäjän naisten maajoukkueen entinen valmentaja Pavel Rostovtsev kritisoi Venäjän ampumahiihtoliittoa siitä, että se on kieltäytynyt auttamaan Ustjugovia. Zaitseva ei omien sanojensa mukaan halua kritisoida ketään, hän haluaa vain sanoa "suuren kiitoksen" oligarkki Mihail Prohoroville, joka on huolissaan osoittanut tukeaan venäläisurheilijoille.

Prohorovin maine on kyseenalainen. Viime joulukuussa julkaistiin tietoja, joiden mukaan Moskovan antidopinglaboratorion entinen johtaja Grigori Rodtshenkov oli kertonut valaehtoisessa todistuksessa Prohorovin maksaneen miljoonia Venäjän ruplia ampumahiihtäjä Irina Starikille, ettei tämä paljastaisi Venäjän valtiojohtoista dopingohjelmaa.

"Uutta roskaa"

Venäjän ampumahiihdossa on nähty viime aikoina ylipäänsä moniulotteinen myllerrys. Hiljattain joukko venäläisiä ampumahiihtoveteraaneja lähestyi avoimella kirjeellä Venäjän ampumahiihdon vahvaa vaikuttajaa, maan lajiliiton entistä puheenjohtajaa Aleksandr Tihonovia avoimella kirjeellä. Tihonovia kritisoitiin siitä, että Venäjän ampumahiihdon kunnia on viime vuosina dramaattisesti vähentynyt.

Veteraanien mukaan useisiin skandaaleihin yhdistetyllä Tihonovilla on tästä suuri vastuu, kuten siitäkin, että maan ampumahiihto kärsii johtajuusvajeesta.

Zaitsevalta tiedusteltiin mielipidettä tähän kovasanaiseen kirjeeseen.

– Uutta roskaa, joka on heitetty internetiin, jotta roskaa olisi vielä enemmän. En siksi tue sitä kirjettä, enkä aio keskustella siitä, Zaitseva sanoi.

Zaitsevan kaksi olympiakultaa ovat viesteistä vuosilta 2006 ja 2010. MM-kultaa hän voitti yhteislähdössä vuonna 2009 sekä viestissä 2005 ja 2009.

Lue myös:

    Uusimmat