Zelenskyi: Venäjä iski verensiirtokeskukseen, tietoja kuolleista ja haavoittuneista – MTV seurasi sotaa

Ukraina iski venedronella venäläisten sotalaivaan – näin isku suoritettiin 0:42
Venedronen isku Olenegorsky Gornyak -sotalaivaan.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa lauantaina 5. elokuuta 2023.

23.54:Zelenskyi: Venäjä iski verensiirtokeskukseen, tietoja kuolleista ja haavoittuneista

Venäjä on tehnyt iskun verensiirtokeskukseen Kupianskin kaupungissa Harkovan alueella, kertoo Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi X:ssä. Tietoja on hänen mukaansa tullut kuolleista ja haavoittuneista.

Zelenskyin mukaan pelastajat ovat paikalla sammuttamassa paloa.

Kupiansk sijaitsee lähellä Venäjän rajaa.

Hieman aiemmin Zelenskyi kertoi iltapuheessaan, että Venäjä oli tehnyt ohjusiskun ukrainalaisen ilmailualan yrityksen Motor Sitshin rakennukseen noin 300 kilometriä Kiovasta lounaaseen.

Venäjän iskut ovat tulleet sen jälkeen, kun Ukraina oli tehnyt myöhään perjantai-iltana drooni-iskun venäläistä säiliöalusta vastaan lähellä Krimin niemimaata Kertshinsalmen alueella.

22.44:  Zelenskyi: Venäjä tehnyt ohjusiskun Ukrainan puolustusministeriön hallussa olevan ilmailualan yrityksen tiloihin

Venäjä on tehnyt ohjusiskun ukrainalaisen ilmailualan yrityksen Motor Sitshin rakennukseen noin 300 kilometriä Kiovasta lounaaseen, kertoo Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi iltapuheessaan.

Motor Sitsh valmistaa lentokoneiden ja helikoptereiden moottoreita sekä muita komponentteja. Se lukeutuu strategisiin yrityksiin, jotka Ukrainan puolustusministeriö otti haltuunsa viime marraskuussa.

Iskussa käytettiin Zelenskyin mukaan hypersoonisia Kinzhal-ohjuksia, jotka on suunniteltu väistelemään ilmatorjuntajärjestelmiä. Zelenskyi sanoi, että osa ohjuksista ammuttiin alas.

Motor Sitshin pääkonttori sijaitsee Venäjän osittain hallussa olevalla Zaporizhzhjan alueella Ukrainan kaakkoisosassa.

21.41: Ukrainan ilmavoimat: Venäjä ampunut edistyneitä Kinzhal-ohjuksia Ukrainaan

Ukrainan ilmavoimien mukaan Venäjä on ampunut edistyneitä Kinzhal-ohjuksia Ukrainan ilmatilaan. Aiheesta uutisoi uutiskanava CNN.

Ukrainan ilmavoimat kertoo Telegram-kanavallaan, että ohjukset ammuttiin Venäjältä Tambovin alueelta Ukrainan länsiosaan.

Alueelta on kuultu räjähdyksiä. Ukrainan ilmavoimat raportoi myös Valko-Venäjältä tapahtuneesta ohjuslaukaisusta.

17.16:Saudi-Arabian kokouksessa keskusteltu Ukrainan sodasta – Venäjä ei mukana

Saudi-Arabian Jeddassa on keskusteltu tänään Ukrainan sodasta. Ukrainalaisten järjestäjien mukaan paikalle saapuivat lähes 40 maan edustajat. Venäjä ei ollut osanottajien joukossa.

– Ennustan, että keskustelu ei ole helppo, mutta totuus on meidän puolellamme, sanoi Ukrainan presidentinkanslian päällikkö Andri Jermak eilen.

– Meillä on monia erimielisyyksiä ja olemme kuulleet monia mielipiteitä, mutta on tärkeää, että jaamme periaatteemme, hän jatkoi.

Jermakin mukaan Ukrainan tavoitteena on yhdistää koko maailma ympärillensä. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi tällä viikolla, että Saudi-Arabian kokouksessa keskitytään hänen kymmenen kohdan rauhanmalliinsa, jossa vaaditaan Venäjän joukkojen vetämistä pois Ukrainan maaperältä.

Zelenskyin mallissa vaaditaan myös Ukrainan rajojen palauttamista. Tämä pitää sisällään myös Krimin niemimaan, jonka Venäjä liitti itseensä 2014.

15.04: Ukraina: Kuusi Venäjän Mustanmeren-satamaa "sotariskialueella"

Kuusi Venäjän Mustallamerellä sijaitsevaa satamaa ovat "sotariskialueella", varoitti Ukrainan valtion merenkulkuviranomainen Reutersin mukaan lauantaina.

Viraston verkkosivuillaan antaman lausunnon mukaan varoitus koskee Anapan, Novorossijskin, Gelendzhikin, Tuapsen, Sochin ja Tamanin satamia.

(Reuters)

13.24: Ukrainalaislähde: Venäläistankkeriin iski ukrainalainen meridrone

Lauantaina iskun kohteeksi Mustallamerellä joutuneeseen venäläistankkeriin osui ukrainalainen meridrone, kertoo ukrainalainen tiedustelulähde Reutersin mukaan. Lähteen mukaan drone kantoi 450 kiloa räjähteitä ja osui tankkeriin, kun se oli matkalla kuljettamaan polttoainetta Venäjän armeijalle.

Iskun SIG-tankkeriin kerrotaan olleen Ukrainan turvallisuuspalvelun ja Ukrainan laivaston yhteisoperaatio, joka toteutettiin Ukrainan aluevesillä.

(Reuters)

7.29: Ukraina iskenyt venäläiseen säiliöalukseen, sanoo Venäjä

Ukraina on iskenyt venäläiseen säiliöalukseen Kertshinsalmen alueella, kertoo venäläisuutistoimisto Tass meripelastusviranomaisten tietoihin pohjaten.

Iskun vuoksi liikenne strategisesti merkittävällä Kertshinsalmen sillalla keskeytyi noin kolmeksi tunniksi. Silta yhdistää Krimin niemimaan Venäjään.

Tassin siteeraamien meripelastusviranomaisten mukaan säiliöalus vahingoittui iskussa. Aluksella kerrotaan olleen 11 ihmistä. Polttoainetta ei ole Tassin mukaan vuotanut aluksesta.

Moscow Times -lehti on tunnistanut kyseisen aluksen kemikaalitankkeri SIG:ksi, joka on Yhdysvaltain pakotteiden alaisena.

Korjaus kello 13.22: Uutisessa puhuttiin aiemmin lennokista, vaikka oikea termi on meridrooni.

(STT)

Perjantaina 4.8.

19.04:Liettua aikoo sulkea kaksi rajanylityspaikkaa Valko-Venäjän vastaisella rajallaan

Liettua suunnittelee sulkevansa kaksi kuudesta rajanylityspaikasta Valko-Venäjän vastaisella rajallaan Wagner-sotilaiden läsnäolon vuoksi. Asiasta kertoo Liettuan varasisäministeri Arnoldas Abramavicius uutistoimisto AFP:lle.

Virallinen päätös on määrä tehdä ensi viikolla. Varaministeri perusteli ratkaisua sillä, että Liettuan on pystyttävä hetkenä minä hyvänsä sulkemaan raja kokonaisuudessaan.

Palkkasotilasyhtiö Wagnerin sotilaita on majaillut Valko-Venäjällä sen jälkeen kun joukko kävi lyhyeksi jääneeseen kapinaan Venäjän sotilasjohtoa vastaan juhannuksena. Aiemmin tällä viikolla Liettuan ja Puolan johtajat sanoivat, että Valko-Venäjällä on tuhansia Wagner-sotilaita.

16.21:  IAEA: Zaporizhzhjan ydinvoimalan tarkastetuista yksiköistä ei ole löytynyt räjähteitä

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA ei ole havainnut miinoja tai räjähteitä Zaporizhzhjan ydinvoimalalla Ukrainassa. IAEA kertoo lausunnossaan päässeensä eilen tarkastamaan kahden reaktoriyksikön ja turbiinihallien katot.

Järjestö kertoo edelleen pyytävänsä pääsyä voimalan muidenkin yksiköiden katoille.

Ukraina on syyttänyt Venäjää räjähteiden asettamisesta ydinvoimalan katolle. Myös Venäjä on syyttänyt Ukrainaa "provokaation" suunnittelemisesta voimalalla.

Zaporizhzhjan ydinvoimala on ollut venäläisjoukkojen hallussa viime vuoden maaliskuusta lähtien.

Lue lisää perjantain sotatapahtumistatäältä.

Lue myös:

    Uusimmat