Puola ja Liettua: Wagner-joukot voivat yrittää horjuttaa Naton itäisiä alueita – MTV seurasi sotaa 3.8.2023

Lennokki osunut liikerakennukseen Moskovassa - katso video tapahtumapaikalta 2:08
Katso myös: Lennokki osui tornitaloon Moskovassa myös tiistaina

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa torstaina 3. elokuuta 2023.

  • Zelenskyi toivoo rauhanneuvotteluita ensi syksyksi
  • Ukrainan infrastruktuuriministeri: Venäjän isku turmeli lähes 40 000 tonnia viljaa
  • Krimin sotilastukikohdassa räjähti keskiviikkona ammusvarasto
  • Venäjä on irtautunut Mustanmeren viljasopimuksesta
  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

23.34: EU kieltää lennokkien myymisen Valko-Venäjälle

Euroopan Unioni kielsi torstaina lennokkien myynnin Valko-Venäjälle, kertoo The Guardian. Tähän kuuluvat ilma-aluksien moottorit ja dronet.

EU lisäsi myös tunnettuja tv-juontajia pakotelistalleen Venäjän hyökkäyksen ja Valko-Venäjän opposition tukahduttamisen vuoksi.

(The Guardian)

22.42: Baltian maat irrottautuvat Venäjän sähköverkosta parin vuoden sisällä

Viro, Latvia ja Liettua ilmoittivat torstaina, että ne aikovat irrottautua Venäjän hallinnoimasta sähköverkosta ja liittyä länsieurooppalaiseen järjestelmään.

Kolmen maan pääministerit allekirjoittivat yhteisen julkilausuman, jossa maat sitoutuvat toteuttamaan muutoksen helmikuuhun 2025 mennessä.

– Se, että Baltian maat ovat yhä osa Venäjän hallinnoimaa BRELL-sähköjärjestelmää, on uhka Baltian maiden energiaturvallisuudelle, pääministerit sanovat julkilausumassa.

Maat ovat olleet energiariippuvaisia Venäjästä Neuvostoliiton ajoista lähtien.

(STT)

18.19: Ukrainassa pelastusviranomaisia syytetään turvarikkomuksista ministerin kuolemaan johtaneessa helikopterionnettomuudessa

Ukrainassa viittä maan pelastuslaitoksen työntekijää syytetään turvallisuussääntöjen laiminlyönnistä liittyen tammikuiseen helikopterionnettomuuteen, jossa surmansa sai maan silloinen sisäministeri Denys Monastyrskyi. Asiasta kertoo Kyiv Independent.

Onnettomuudessa kuoli myös varasisäministeri ja ministeriön sihteeri. Tutkinnan mukaan sisäministeriön henkilöstö matkusti vain hätätilanteisiin varatulla helikopterilla 19. tammikuuta Kiovan ulkopuolella. Heikon sään ja näkyvyyden vuoksi helikopteri lensi erittäin matalalla ennen törmäämistään kerrostaloon.

Onnettomuudessa kuoli kaikkiaan 14 ihmistä. Kymmeniä ihmisiä loukkaantui.

(STT)

Lue lisää täältä.

18.09: Puola ja Liettua: Wagner-joukot voivat yrittää horjuttaa Naton itäisiä alueita

Valko-Venäjällä olevat Wagner-joukot saattavat horjuttaa Naton itäosia, totesivat Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki ja Liettuan presidentti Gitanas Nauseda Suwalkin käytävällä Puolan ja Liettuan rajalla järjestetyssä tiedotustilaisuudessa torstaina CNN:n mukaan.

– Wagner-ryhmä on äärimmäisen vaarallinen ja ryhmän yksiköt on sijoitettu Naton itäiselle sivustalle horjuttamaan sen vakautta, totesi Morawiecki.

Morawiecki on varoittanut aiemmin, että yli 100 Wagnerin sotilasta oli siirtynyt lähemmäs Puolan aluetta, joka sijaitsee Valko-Venäjän ja Venäjän Kaliningradin välissä.

– Nykyään Puolan ja Liettuan rajat ovat vapaan maailman rajoja, jotka pysäyttävät idästä tulevan despotismin paineen. Meidän rajoillamme - Liettuan ja Puolan rajoilla - on pysäytetty erilaisia hybridihyökkäyksiä, jotka ovat jatkuneet kaksi vuotta, Morawiecki sanoi.

Morawiecki totesi myös, että Wagner-joukkojen läsnäolo Valko-Venäjällä on Venäjän keino "testata Puolan ja liittolaistemme reaktioita".

– Wagner-palkkasotureiden läsnäolo Valko-Venäjällä on ylimääräinen turvallisuusriskitekijä Liettualle ja Puolalle sekä Naton liittolaisille. Pysymme valppaina ja olemme valmistautuneet mihin tahansa skenaarioon, Nauseda kommentoi Twitter-julkaisussaan.

CNN kertoo, että Liettuan yleisradioyhtiön mukaan Liettua on jo ryhtynyt toimenpiteisiin Liettuan ja Valko-Venäjän välisellä rajalla päivittämällä suunnitelmia armeijan sijoittamisesta.

">

(CNN)

17.37: Reuters: Viljakuljetukset jatkuvat Ukrainasta Romaniaan

Romania tulliselvittää 30 Romaniaan Ukrainasta lähtevää laivaa seuraavan kahden päivän aikana, kertoo uutistoimisto Reuters.

Joki ja sen suu on täynnä Ukrainan satamiin pyrkiviä ja sieltä poistuvia aluksia kaupallisten alusten seurantatietojen mukaan.

– Yritämme käsitellä näitä ryhmittymiä parhaan kykymme mukaan lievittääksemme liikenneruuhkia Tonavalla, kertoo Romanian Tonavan hallintoviraston navigointijohtaja Florin Uzumtoma.

– Tyhjennämme noin 30 aluista kahdessa päivässä ja ainakin 12 tänään, ellei 14, ja loput huomenna.

Hänen mukaansa hallinto raivasi yli 477 Ukrainan sisävesisatamista tulevia alusta touko- ja kesäkuussa.

Romanian presidentti Klaus Iohannis totesi, että Venäjän jatkuvat hyökkäykset Ukrainan siviili-infrastruktuuria kohtaan Tonavalla ovat sotarikoksia.

Tonavalla kulkeva liikenne on viimeinen vesireitti, jota pitkin Ukrainan viljaa kuljetetaan. Reutersin mukaan Venäjä on palauttanut saartonsa ja sulkenut Ukrainan Mustanmeren satamat viime kuussa.

Noin neljännes Ukrainasta vietävästä viljasta vietiin Tonavan satamista ennen kuin Venäjä vetäytyi turvakäytävistä.

(Reuters)

15.12: Ukrainassa otettiin kiinni armeijan edustaja, jonka epäillään auttaneen palvelusikäisiä häipymään maasta rahaa vastaan

Palvelusikäiset miehet eivät ole saaneet lähteä Ukrainasta ilman asiakirjaa, joka todistaa palveluskelvottomuuden.

Ukrainassa korruption vastainen viranomainen sanoo ottaneensa kiinni asevoimien edustajan, joka on rahaa vastaan auttanut palvelusikäisiä miehiä lähtemään maasta.

Sen jälkeen, kun poikkeuslaki otettiin Ukrainassa käyttöön Venäjän hyökkäyksen vuoksi, palveluskuntoiset 18–60-vuotiaat miehet eivät ole saaneet poistua maasta ja heidät on voitu kutsua asepalvelukseen koska tahansa. Virasto kertoo lausunnossaan, että Kiovan paikallishallinnolle työskennellyt ja armeijan yhtä osastoa johtanut epäilty oli rahasta toimittanut väärennettyjä asiakirjoja, joilla todistettiin epäkelpoisuus armeijan palvelukseen. Todistuksen avulla miehet ovat voineet ylittää rajan ja poistua Ukrainasta.

Lausunnon mukaan epäilty velotti palveluksistaan 10 000 Yhdysvaltain dollaria kappaleelta. Epäilty oli saatu kiinni itse teossa hänen toimittaessaan asiakirjoja kolmelle ihmiselle. (STT)

13.12: Venäjä sakottaa Applea "epätarkan" sisällön tarjoamisesta sotaa koskien, sakkosumma tosin ei päätä huimaa

Moskovalainen tuomioistuin on määrännyt teknologiajätti Applen maksamaan 400 000 ruplan eli reilun neljän tuhannen Yhdysvaltain dollarin sakot. 

Sakkojen syynä on, että Apple ei ole suostunut poistamaan Venäjän ”epätarkaksi” määrittelemää sisältöä koskien Ukrainan sotaa, tai ”erikoissotilasoperaatiota”, kuten Kreml sotaa kutsuu.

Venäjän valtiollisen uutistoimisto TASSin mukaan kyseessä on ensimmäiset Applen saamat sakot kyseisestä rikkeestä. Venäjä on vuosien varrella ennenkin kärhämöinyt teknologiayhtiöiden kanssa. Kiistat ovat liittyneet muun muassa sisällön sensurointiin ja dataan. (Reuters)

11.17: CNN: Venäjän kranaatit tappoivat naisen ja haavoittivat bussimatkustajia Etelä-Ukrainassa

58-vuotias nainen sai surmansa venäläisen tykistön raskaassa tulituksessa ja ilmaiskuissa, jotka kohdistuivat yli 20 asutukseen Zaporizhzhian alueella viime päivän aikana, kertoivat ukrainalaiset viranomaiset torstaina.

Zaporizhzhian alueen sotilashallinnon mukaan nainen kuoli Preobrazhenkan kaupungin pommitusten seurauksena.

Läheisessä Hersonissa ukrainalaiset viranomaiset kertoivat, että 74-vuotias mies haavoittui vakavasti venäläisen tykistön hyökkäyksessä kaupungin keskustaan.

09.52: Venäjä kertoo pudottaneensa kuusi dronea Moskovan lähiseudulla

Venäjä kertoo pudottaneensa torstain vastaisena yönä kuusi Ukrainan dronea Kalugan alueella Moskovasta lounaaseen. 

Venäjän puolustusministeriön mukaan tilanteesta ei syntynyt henkilövahinkoja tai muita tuhoja. Venäjä kutsuu hyökkäystä terrori-iskuksi. (CNN)

8.42: Raportti: Ukrainalaisia pakotetaan Venäjän kansalaisuuteen miehitetyillä alueilla

Venäjä pakottaa miehittämillään alueilla asuvia ukrainalaisia hyväksymään Venäjän kansalaisuuden, kertoo Yalen yliopiston raportti. Raportista uutisoi yhdysvaltalaismedia CNN.

Raportin mukaan Venäjä pyrkii pakottamaan tilanteen ukrainalaisille sellaiseksi, että heidän on "mahdotonta selviytyä kodeissaan", elleivät he hyväksy kansalaisuutta.

Raportti kuvailee Kremlin harjoittavan laajaa, lakeihin nojaavaa kampanjaa, jonka tavoitteena on "virtaviivaistaa Venäjän passin hakemista ja samalla uhata niitä, jotka kieltäytyvät sitä hakemasta, pidätyksellä tai karkottamisella".

8.14: Ukraina sanoo ampuneensa Kiovassa alas toistakymmentä lennokkia yön aikana

Ukrainassa Kiovassa viranomaiset kertovat ilmapuolustuksen ampuneen alas toistakymmentä lennokkia yön aikana. Pääkaupunkiin kohdistui ilmaisku myös edellisyönä.

Kaupungin sotilashallinnon johtaja Serhi Popko sanoo hyökkääjän käyttäneen Shahed-lennokkeja ja iskun kestäneen kolme tuntia. Venäjä on käyttänyt iranilaisvalmisteisia Shahedeja useaan otteeseen yli vuoden kestäneen hyökkäyssodan aikana.

Mahdollisista kuolonuhreista tai iskun aiheuttamista vahingoista ei Popkon mukaan toistaiseksi ole tietoa. (STT)

7.28: Ukrainan mukaan ainakin kymmenen tuhatta siviiliä kuollut sodan aikana, määrän uskotaan moninkertaistuvan

Yli kymmenen tuhatta siviiliä on kuollut Ukrainassa Venäjän hyökkäyksen aikana. Lukumäärästä kertoo Ukrainan sotarikoksia selvittävä syyttäjä viranomainen. 

Lisäksi Ukraina kertoo yli 15 000 siviilin haavoittuneen sodan aikana. Ukrainan sotarikoksia selvittävä syyttäjäviranomainen raportoi, että kuolleiden siviilien joukossa on viisisataa lasta. 

Viranomaisten mukaan luvut voivat moninkertaista, kun Ukraina saa vapautettua Venäjän miehittämiä alueita ja tilanteen koko kuva paljastuu. Sotarikoksia selvittävän syyttäjälaitoksen johtaja sanoo, että pelkästään Mariupolissa uskotaan kuolleen kymmeniä tuhansia ukrainalaisia. 

YK kertoi noin kuukausi sitten, että sodassa on kuollut jo yli 9000 siviiliä. Tähän mennessä Ukrainan viranomaiset ovat kirjanneet ylös lähes 100 000 venäläisten tekemää sotarikosta. (CNN)

5.50 Zelenskyi vieraili Zakarpatsiassa, keskusteli turvallisuudesta ja tapasi unkarilaisyhteisön.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi piti kokouksen Zakarpatjan alueen turvallisuus- ja talouskysymyksistä vieraillessaan alueella keskiviikkona, uutisoi Kiyv Independent.

Kokouksessa käsiteltiin strategisia rajakysymyksiä ja sotilaiden kuntoutuksen tiloja. Kokouksessa keskusteltiin myös taloudellisista huolenaiheista, kuten "yritysten uudelleensijoittamisesta ja työpaikkojen luomisesta".

Zelensky vieraili myös Berehoven kaupungissa, jossa hän tapasi unkarilaisyhteisöä ja jakoi kunniamerkkejä sotilaille. Zelenskyn mukaan tämä oli ensimmäinen tällainen tapaaminen Ukrainan unkarilaisen yhteisön edustajien kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat