Liettua aikoo sulkea kaksi rajanylityspaikkaa Valko-Venäjän vastaisella rajallaan: Syynä Wagner-joukot – MTV seurasi sotaa

Ukraina iski venedronella venäläisten sotalaivaan – näin isku suoritettiin 0:42
Venedronen isku Olenegorsky Gornyak -sotalaivaan.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa perjantaina 4. elokuuta 2023.

  • Venäjän puolustusministeriö poisti henkilötappiota paljastaneen puheen
  • Novorossijskin sataman lähellä kuultu räjähdyksiä – Venäjä sanoo estäneensä Ukrainan iskun
  • Venäjä on irtautunut Mustanmeren viljasopimuksesta
  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

19.04:Liettua aikoo sulkea kaksi rajanylityspaikkaa Valko-Venäjän vastaisella rajallaan

Liettua suunnittelee sulkevansa kaksi kuudesta rajanylityspaikasta Valko-Venäjän vastaisella rajallaan Wagner-sotilaiden läsnäolon vuoksi. Asiasta kertoo Liettuan varasisäministeri Arnoldas Abramavicius uutistoimisto AFP:lle.

Virallinen päätös on määrä tehdä ensi viikolla. Varaministeri perusteli ratkaisua sillä, että Liettuan on pystyttävä hetkenä minä hyvänsä sulkemaan raja kokonaisuudessaan.

Palkkasotilasyhtiö Wagnerin sotilaita on majaillut Valko-Venäjällä sen jälkeen kun joukko kävi lyhyeksi jääneeseen kapinaan Venäjän sotilasjohtoa vastaan juhannuksena. Aiemmin tällä viikolla Liettuan ja Puolan johtajat sanoivat, että Valko-Venäjällä on tuhansia Wagner-sotilaita.

16.21:  IAEA: Zaporizhzhjan ydinvoimalan tarkastetuista yksiköistä ei ole löytynyt räjähteitä

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA ei ole havainnut miinoja tai räjähteitä Zaporizhzhjan ydinvoimalalla Ukrainassa. IAEA kertoo lausunnossaan päässeensä eilen tarkastamaan kahden reaktoriyksikön ja turbiinihallien katot.

Järjestö kertoo edelleen pyytävänsä pääsyä voimalan muidenkin yksiköiden katoille.

Ukraina on syyttänyt Venäjää räjähteiden asettamisesta ydinvoimalan katolle. Myös Venäjä on syyttänyt Ukrainaa "provokaation" suunnittelemisesta voimalalla.

Zaporizhzhjan ydinvoimala on ollut venäläisjoukkojen hallussa viime vuoden maaliskuusta lähtien.

15.11: Puola pidätti valkovenäläisen miehen epäiltynä Venäjälle vakoilemisesta

Puola on pidättänyt valkovenäläisen miehen, jonka epäillään kuuluvan venäläiseen vakoojarinkiin.

Maan sisäministeri Mariusz Kaminski kertoi asiasta perjantaina Twitterissä.

Kaminskin mukaan pidätetty mies osallistui sotilaslaitosten ja satamien tiedusteluun ja harjoitti propagandatoimintaa. Kyseessä on Kaminskin mukaan kuudestoista ihminen, joka on pidätetty epäiltynä yhteyksistä väitettyyn vakoojaverkostoon.

Puolan tiedustelupalvelun ABW:n mukaan vakoojaringin propagandatyön tarkoitus oli heikentää Puolan kansalaisten tukea Ukrainalle ja ringin jäsenten oli myös tarkoitus valmistella apua Ukrainaan kuljettavien junavaunujen sabotoimista, puolalainen uutistoimisto PAP uutisoi.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov totesi pidätyksistä perjantaina, ettei Venäjällä ole asiasta tietoa. (STT)

14.28: CNN:n kyselyn mukaan puolet amerikkalaisista on jo sitä mieltä, että Ukrainaa on autettu tarpeeksi

Uutiskanava CNN:n teettämän mielipidekyselyn mukaan amerikkalaisten enemmistön mielestä Yhdysvallat on tehnyt jo tarpeeksi Ukrainan auttamiseksi. 55 prosenttia vastaajista on sitä mieltä, etten kongressin pitäisi myöntää enempää varoja Ukrainan tukemiseksi. 45 prosenttia puolestaan on sitä mieltä, että lisää varoja Ukrainan tukemiseen tulisi myöntää. 

Kyselyn perusteella yhdysvaltalaiset jakautuvat voimakkaasti kahtia asian suhteen. 51 prosenttia vastaajista sanoo, että Yhdysvallat on jo tehnyt riittävästi Ukrainan auttamiseksi. 48 prosenttia puolestaan on sitä mieltä, että USA:n tulisi lisätä apuaan. 

Venäjän hyökkäyksen alkuvaiheessa tehdyssä kyselyssä vielä 62 prosenttia amerikkalaisista oli lisätuen kannalla. Tuki Ukrainalle jakaa puolueita voimakkaasti. Demokraattien enemmistö on Ukrainan tukemisen kannalla, ja vastaavasti republikaanit ovat päinvastaista mieltä.

11.35: Ukrainan isku satamaan näyttää onnistuneen, somessa kiertää videoita kallistuneesta laivasta

Venäjän väitteistä huolimatta Ukrainan isku tärkeään Novorossijskin satamaan näyttää aiheuttaneen tuhoja, uutisoi CNN. Ukrainalaiset lähteet kertovat uutiskanavalle, että miehittämätön alus iskeytyi venäläiseen laivaston alukseen. ”Meridronen” kyydissä kerrotaan olleen 450 kiloa räjähdettä.

Ukrainalaisten mukaan venäläinen sotalaiva Olenegorsky Gornyak olisi kärsinyt vakavia vaurioita. Sosiaalisessa mediassa liikkuu videoita pahasti kallistuneesta laivasta, jota hinataan. Venäläiset sotabloggaajat niin ikään puhuvat Ukrainan mainitsemasta aluksesta.

CNN on nähnyt myös videon, jonka kerrotaan olevan tallenne miehittämättömän aluksen iskusta. Video päättyy hetkeen, jossa meridrone saavuttaa maalinsa. 

Venäjä itse väitti aiemmin torjuneensa kahden meridronen iskun laivaston tukikohtaan. Venäjä kertoi aamulla myös pudottaneensa Krimin alueella 10 Ukrainan lentävää dronea.

Voit katsoa videon artikkelin alusta.

09.44: Brittitiedustelu: Venäjän iskut viittaavat kasvaneeseen haluun ottaa riskejä Naton alueen lähellä

Venäjän iskut lähellä Romanian rajaa viittaavat entistä suurempaan haluun ottaa riskejä sotilasliitto Naton alueen lähellä, Britannian puolustusministeriö sanoo tiedustelukatsauksessaan Twitterissä.

Puolustusministeriön mukaan Venäjän kamikaze-lennokit ovat osuneet kohteisiin pienimmillään 200 metrin päässä Nato-maa Romanian rajasta.

Viimeisten kahden viikon aikana Venäjä on tehnyt useita iskuja Ukrainan satamiin Tonavalla.

On erittäin todennäköistä, että iskujen tavoitteena on yrittää pakottaa lopettamaan kauppa satamien kautta, Britannian puolustusministeriö sanoo. (STT)

9.20: Venäjä sanoo estäneensä Ukrainan iskun Novorossijskin satamaan, joka on yksi Mustanmeren suurimmista

Venäjä torjui perjantain vastaisena yönä Ukrainan iskun laivastotukikohtaan Mustallamerellä, Venäjän puolustusministeriö väittää. 

Ukrainan asevoimat yritti iskeä Venäjän Novorossijskin laivastotukikohtaan kahdella miehittämättömällä veneellä, Venäjän puolustusministeriö sanoi viestipalvelu Telegramissa. Venäläiset alukset olivat ministeriön mukaan tuhonneet veneet.

Novorossijskin satama on yksi Mustanmeren suurimmista. Se on myös päätepiste öljyputkelle, jonka kautta kulkee valtaosa Kazakstanin öljyviennistä. Novorossijskin satamassa öljyn lastaukset tankkereihin jatkuvat, mutta laivojen liikkuminen on väliaikaisesti kielletty, öljyputkistoa hallinnoiva Caspian Pipeline Consortium -yhtiö sanoi venäläisen Interfax-uutistoimiston mukaan.

Puolustusministeriö ilmoitti Venäjän myös pudottaneen 13 lennokkia miehitetyn Krimin niemimaan yllä. Ministeriön mukaan kummastakaan iskusta ei aiheutunut kuolonuhreja tai vahinkoja. Ukraina ei ole kommentoinut iskuja.

Mustanmeren iskut lisääntyneet

Venäjän laivastoon kohdistuvat iskut ovat lisääntyneet viime viikkoina. Venäjän puolustusministeriö sanoi alkuviikosta estäneensä Ukrainan lennokki-iskun, joka kohdistui partioveneisiin Mustallamerellä.

Myös Venäjä on iskenyt yhä useammin ja intensiivisemmin Ukrainan pääkaupunkiin Kiovaan sekä Odessan alueelle. Ukrainan mukaan Venäjän keskiviikkona tekemässä lennokki-iskussa ukrainalaiseen Izmajilin satamaan turmeltui 40 000 tonnia viljaa.

Iskut Mustallamerellä ovat lisääntyneet sen jälkeen, kun Venäjä irtautui viime kuussa Mustanmeren viljanvientiä suojelleesta sopimuksesta.

(STT)

9.07: ISW: Venäjän ilmavoimien Mihail Teplinski paljasti venäläisten tappiot Ukrainassa – puolustusministeriö poisti puheen nopeasti

Venäjän ilmavoimien (VDV) kenraalieversti Mihail Teplinski sanoi puheessaan 2. elokuuta, että ainakin 8500 Venäjän ilmavoimien sotilasta olisi haavoittunut Ukrainassa sodan aikana. Asiasta kertoo yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) raportissaan. Venäjän puolustusministeriön televisioverkko Zvezda poisti puheen vielä saman päivän aikana. 

Venäjän viranomaiset ovat pyrkineet salaamaan venäläisten uhrien todellista määrää sodan aikana, ja ISW kertoo joidenkin venäläislähteiden väittävän, että poisto johtui puheessa mainitusta haavoittuneiden lukumäärästä. 

ISW:n mukaan BBC ja venäläinen oppositiojulkaisu Mediazona ovat vahvistaneet, että VDV:n henkilöstöä on kuollut taisteluissa vähintään 1800 ihmisen verran heinäkuun 30. päivään mennessä. 

7.59: Shoigun kerrotaan vierailleen etulinjan tuntumassa

Venäjän puolustusministeri Shoigu on vieraillut etulinjan lähellä sijaitsevassa päämajassa, kertoo Venäjän valtiollinen uutistoimisto TASS. Tarkempaa paikkaa ei paljastettu, mutta ministerin kerrotaan tavanneen ainakin erään armeijaryhmän komentajan. (Reuters)

7.16: Venäjä kertoo pudottaneensa Ukrainan droneja Krimillä

Venäjä kertoo pudottaneensa 10 Ukrainan dronea miehitetyn Krimin yllä perjantaina aamulla. Lisäksi Venäjä kertoo pysäyttäneensä kolme dronea elektronisella häirinnällä. 

Tiedot pohjautuvat Venäjän valtio-omisteisen uutistoimisto TASSin kertomiin tietoihin, jotka ovat peräisin puolustusministeriöstä. (Reuters)

7.16: Venäjällä Novorossijskin sataman lähellä kuultu räjähdyksiä ja tulitusta

Venäläiset sosiaalisen median käyttäjät ovat kertoneet äänistä, jotka voivat viitata Ukrainan hyökkäykseen Venäjän yhtä tärkeintä kauppasatamaa vastaan, kertoo Reuters.

Reutersin mukaan laivojen liikkumisesta rannikon edustalla ja mereltä kuuluvien laukausten äänistä kuvattuja videoita on levittänyt paikallinen verkkoyhteisö ja venäläinen Astra -verkkouutistoimisto.

Venäjän uutistoimisto RIA:n mukaan Novorossijskin pelastuspalvelut ovat vahvistaneet raportit räjähdyksistä. Kyseinen satama sijaitsee Mustanmeren rannalla.

6.49: CNN: Ukrainan turvallisuus- ja puolustusneuvoston sihteeri kuvailee venäläisten miinoitustiheyttä "mielettömäksi"

Ukrainan kansallisen turvallisuus- ja puolustusneuvoston sihteeri Oleksiy Danilov kertoi keskiviikkona Ukrainan televisiossa, että jalkaisin kulkevan Ukrainan rintamalinjan on "erittäin vaikea" tehdä työtä yöaikaan useissa rintamalinjan osissa runsaan miinoituksen vuoksi.

 – Keskimäärin 3-4-5 miinaa neliömetriä kohden. Kuvitelkaa, kuinka vaikeaa työtä on poistaa ne, jotta armeijamme voisi liikkua sen jälkeen, Danilov kertoi. 

Hän kertoi myös, ettei Ukrainan vastahyökkäykselle ole asetettu määräaikoja. 

 – Kukaan ei voi asettaa meille määräaikoja kuin me itse. Toiseksi, aikataulua ei ole olemassa.

Torstain 3.8. sotatapahtumia

23.34: EU kieltää lennokkien myymisen Valko-Venäjälle

Euroopan Unioni kielsi torstaina lennokkien myynnin Valko-Venäjälle, kertoo The Guardian. Tähän kuuluvat ilma-aluksien moottorit ja dronet.

EU lisäsi myös tunnettuja tv-juontajia pakotelistalleen Venäjän hyökkäyksen ja Valko-Venäjän opposition tukahduttamisen vuoksi.

(The Guardian)

17.37: Reuters: Viljakuljetukset jatkuvat Ukrainasta Romaniaan

Romania tulliselvittää 30 Romaniaan Ukrainasta lähtevää laivaa seuraavan kahden päivän aikana, kertoo uutistoimisto Reuters.

Joki ja sen suu on täynnä Ukrainan satamiin pyrkiviä ja sieltä poistuvia aluksia kaupallisten alusten seurantatietojen mukaan.

– Yritämme käsitellä näitä ryhmittymiä parhaan kykymme mukaan lievittääksemme liikenneruuhkia Tonavalla, kertoo Romanian Tonavan hallintoviraston navigointijohtaja Florin Uzumtoma.

– Tyhjennämme noin 30 aluista kahdessa päivässä ja ainakin 12 tänään, ellei 14, ja loput huomenna.

Hänen mukaansa hallinto raivasi yli 477 Ukrainan sisävesisatamista tulevia alusta touko- ja kesäkuussa.

Romanian presidentti Klaus Iohannis totesi, että Venäjän jatkuvat hyökkäykset Ukrainan siviili-infrastruktuuria kohtaan Tonavalla ovat sotarikoksia.

Tonavalla kulkeva liikenne on viimeinen vesireitti, jota pitkin Ukrainan viljaa kuljetetaan. Reutersin mukaan Venäjä on palauttanut saartonsa ja sulkenut Ukrainan Mustanmeren satamat viime kuussa.

Noin neljännes Ukrainasta vietävästä viljasta vietiin Tonavan satamista ennen kuin Venäjä vetäytyi turvakäytävistä.

(Reuters)

8.42: Raportti: Ukrainalaisia pakotetaan Venäjän kansalaisuuteen miehitetyillä alueilla

Venäjä pakottaa miehittämillään alueilla asuvia ukrainalaisia hyväksymään Venäjän kansalaisuuden, kertoo Yalen yliopiston raportti. Raportista uutisoi yhdysvaltalaismedia CNN.

Raportin mukaan Venäjä pyrkii pakottamaan tilanteen ukrainalaisille sellaiseksi, että heidän on "mahdotonta selviytyä kodeissaan", elleivät he hyväksy kansalaisuutta.

Raportti kuvailee Kremlin harjoittavan laajaa, lakeihin nojaavaa kampanjaa, jonka tavoitteena on "virtaviivaistaa Venäjän passin hakemista ja samalla uhata niitä, jotka kieltäytyvät sitä hakemasta, pidätyksellä tai karkottamisella".

Lue lisää torstain sotatapahtumistatäältä.

Lue myös:

    Uusimmat