Venäjä testasi Vienanmerellä tuliterää ohjustaan, joka kulkee seitsenkertaista äänennopeutta

Venäjä federaation puolustusministeriö kertoi maanantaina kokeilleensa onnistuneesti hypersoonista Zircon-risteilyohjusta.

Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Hypersoonisuus tarkoittaa sitä, että ohjus kulkee yli 5 machin nopeudella eli yli viisi kertaa ääntä nopeammin.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on kutsunut ohjusta osaksi uuden sukupolven ohjusjärjestelmää, jonka vertaista ei löydy mistään maailmassa.

Maan puolustusministeriön tiedotteen mukaan ohjus ammuttiin Admiral Gorshkovi -luokan fregatista, joka seilasi Vienanmerellä.

Tiedotteen mukaan ohjus matkasi noin seitsemän kertaa äänen nopeudella, kunnes se osui maahan noin 350 kilometrin päässä Barentsinmeren rannikolla sijaitsevaan maaliin.

– Zircon-ohjuksen taktisista ja teknisista ominaisuuksista varmistuttiin testin aikana, Venäjän puolustusministeriöstä kerrotaan.

Länsimaiset asiantuntijat ovat kyseenalaistaneet venäläisten uuden sukupolven aseiden kehittyneisyyttä. Samalla he ovat myöntäneet, että ohjuksen nopeus, käsiteltävyys ja lentokorkeus tekevät sen seurannasta ja pysäyttämisestä haastavaa.

Venäjä aikoo asentaan uuden ohjusjärjestelmänsä sukellusveneisiinsä ja laivojen kansille.

Jo vuonna 2018 Vladimir Putin julkisti sotaisassa puheessan kattauksen hypersoonisia aseita. Hänen mukaansa niiden avulla Venäjä voisi iskeä lähes mihin tahansa maailman kolkkaan ja kiertää Yhdysvaltojen rakentamat ohjussuojat.

Uutista korjattu 20.7. kello 00.49: Otsikossa luki virheellisesti, että ohjus kulkisi seitsenkertaista valonnopeutta, vaikka kyse oli seitsenkertaisesta äänennopeudesta.

Lue myös:

    Uusimmat