Venäjä siirtymässä käyttämään kännyköissä suomalaisen Jollan kehittämää käyttöjärjestelmää

Venäläinen Aurora OS pohjautuu suomalaisen Jollan kehittämään Sailfish-käyttöjärjestelmään ja on irtautunut siitä omaksi versiokseen vuonna 2019.

Venäjä suunnittelee siirtävänsä kansalaisiaan laajasti Aurora OS -mobiilikäyttöjärjestelmän käyttäjiksi. Hankkeen arvioidaan maksavan 480 miljardia ruplaa eli noin 7,7 miljardia euroa vuoteen 2030 mennessä. Asiasta uutisoi venäläinen talouslehti Kommersant.

Tavoitteena on tehdä Aurora OS:stä Venäjällä markkinajohtaja tuomalla myyntiin noin 70 miljoonaa Aurora OS -käyttöjärjestelmään perustuvaa älypuhelinta tulevina vuosina.

Aurora OS:ään siirtymistä perustellaan sillä, että Google ja Apple voivat katkaista venäläisiltä Android- ja iPhone-käyttäjiltä pääsyn palveluihinsa.

Suunnitelmissa on, että puhelinten valmistajat olisivat venäläisiä yrityksiä. Käytännössä laitteiden valmistuksesta vastaisivat kuitenkin kiinalaiset sopimusvalmistajat tai ne koottaisiin kiinalaisista komponenteista Venäjällä.

Jolla ajoi Venäjän-bisneksensä alas

Aurora OS:n kehityksestä ja ylläpidosta vastaa nykyisin venäläisoperaattori Rostelecom. Aurora OS pohjautuu suomalaisen Jollan kehittämään Sailfish-käyttöjärjestelmään ja on irtautunut siitä omaksi versiokseen vuonna 2019. Aurora OS:llä on oma sovelluskauppa, ja se tukee myös Venäjän viranomaisverkon radioyhteyksiä.

Jolla lisensoi Sailfishin lähdekoodin venäläiselle Open Mobile Platform -yhtiölle, jonka Rostelecom osti vuonna 2018. Mobiilikäyttöjärjestelmä suunniteltiin alun perin venäläisten valtionyritysten ja viranomaisten käyttöön. Aurora OS:n ensimmäinen käyttäjä oli Venäjän posti.

Jolla lopetti Venäjään liittyvät liiketoimintansa vuonna 2021. Viimeinen ylläpitotoimitus Venäjälle tehtiin marraskuussa 2021. Samalla Jolla myös lopetti ohjelmiston lisensoinnin Venäjälle. Venäjän aloitettua helmikuussa hyökkäyssodan Ukrainassa, yhtiö ilmoitti aikovansa irtautua myös venäläisistä omistajistaan. Jollan suurin omistaja oli epäsuorasti ollut Rostelecom, josta Venäjän valtio omistaa 45 prosenttia.

– Käytännössä puhutaan älypuhelimista, joissa on Android-käyttöjärjestelmän sijaan heidän Aurora-pohjainen käyttöjärjestelmänsä. Valtionyhtiöiden työntekijät ja virkamiehet ovat käyttäneet sitä, Jollan toimitusjohtaja Sami Pienimäki kuvaili Aurora OS:ää huhtikuussa Talouselämä-lehdelle.

Jollan puhelin MTV:n testissä 6:27
Välähdyksiä menneisyydestä. MTV Uutiset testasi Jollan puhelinta vuonna 2013.

Lue myös:

    Uusimmat