Veljesmurha Turussa – mies surmasi veljensä kirveellä, mutta vältti rangaistuksen

3:30
MTV Uutiset Livessä aiemmin: Suomessa henkirikokset ovat lisääntyneet selvästi – poliisihallitus listaa syyt

Varsinais-Suomen käräjäoikeus on antanut ratkaisunsa Turun Stålarminkadulla viime syksynä tapahtuneesta henkirikoksesta. Murhaaja vältti tuomion, koska oli mielentilatutkimuksen mukaan syyntakeeton.

Mies oli mennyt veljensä asunnolle ja ottanut mukaansa aiemmin ostamansa kirveen, puukon, käsineet ja erikoisvahvistettuja jätesäkkejä. Hän oli myös googlannut erilaisia tekovälineisiin ja kaulavaltimon katkaisemiseen liittyviä tietoja.

1993 syntynyt mies oli tappanut veljensä lyömällä häntä ainakin kolme kertaa kirveellä eri puolille vartaloa sekä puukolla kaulaan.

Veriteko tapahtui keskellä päivää. Uhri pääsi pakenemaan asunnosta kerrostalon pihalle, missä ulkopuoliset henkilöt yrittivät auttaa häntä ja soittivat hätäkeskukseen.

Veljesten välillä oli aiemmin ollut erimielisyyksiä.

Syytetty: tarkoitus oli pelotella

Mies tunnusti syyllistyneensä törkeään pahoinpitelyyn ja kuolemantuottamukseen, mutta kiisti murhan. Hän katsoi myös, ettei terveydentilansa vuoksi olisi ollut kykeneväinen vakaata harkintaa vaativaan henkirikokseen, eikä teko hänen mukaansa ollut erityisen raaka tai julma.

Puukoniskua mies väitti itsepuolustukseksi.

Syytetyn mukaan tarkoitus oli ainoastaan pelotella veljeä kirveellä muttei aiheuttaa hänen kuolemaansa. Mies myönsi lyöneensä uhria kirveellä kerran solisluun kohdalle.

Jätesäkit ja käsineet hän väitti ostaneensa omia kotiaskareitaan varten.

Puheet ja tutkinta ristiriidassa

Rikospaikkatutkinnassa ilmeni, että kirveslyöntejä oli tehty ainakin kahdessa paikassa veljen asunnossa.

Syytetyn versio tapahtumien kulusta ei ollut uskottava suhteessa rikostutkinnan tuloksiin. Käräjäoikeus katsoi, että uhria oli lyöty asunnossa ainakin kolme kertaa kirveellä ja teko oli kokonaisuutena arvostellen törkeä ja vakaasti harkittu.

Oikeus tulkitsi myös, että mies oli hankkinut tekovälineet nimenomaisesti veljeään vahingoittaakseen.

Miehelle tehty mielentilatutkimus osoitti, että hän oli teon aikaan syyntakeeton eli kykenemätön ymmärtämään tekonsa seuraukset. Miehen katsottiin olevan syyllinen, mutta syyntakeettomuuden vuoksi hänet jätetään tuomitsematta rangaistukseen.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen, sillä siitä voi valittaa hovioikeuteen.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja