Katso poliisin harvinainen tutkintavideo Viking Sallyn murhapaikalta: Tältä kannella näytti veriteon jälkeen, kun vahtimestari kertoi yön tapahtumista

2:43
Katso poliisin harvinainen tutkintavideo heinäkuulta 1987: Tältä Viking Sallyn murhapaikalla näytti veriteon jälkeisenä aamuna ja näin vahtimestari kertoi tapahtumista

Kun Turun poliisi sai 28. heinäkuuta vuonna 1987 ilmoituksen matkustajalaiva Viking Sallylla tapahtuneesta henkirikoksesta, paikalta taltioitiin seuraavana aamuna valokuvien lisäksi videomateriaalia. 

Viking Sallyn murhakäräjiä käytiin toukokuun loppupuolella Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa. Saksalaisen Klaus Schelklen murhasta ja hänen tyttöystävänsä Bettina Taxisin murhan yrityksestä syytetään viisikymppistä tanskalaismiestä, joka matkusti laivalla partioleiriläisenä.

Kahden viikon kuluttua annettavasta tuomiosta selviää, katsotaanko hänet syylliseksi murhaan vai ei. 

Poliisin kuvaamaa harvinaista videotaltiointia käytettiin todistemateriaalina oikeudenkäynnin aikana. Videolla laivan vahtimestarina toiminut Raimo Wahlsten kertoo rikospaikalla, kuinka partiolaispojat tulivat hieman ennen neljää aamuyöllä ilmoittamaan järkyttävästä havainnosta, jonka he olivat tehneet laivan helikopterikannella.
Vahtimestari mainitsi tuolloin myös tanskalaisnuoresta, joka sittemmin päätyi syytetyksi. Nuorukainen oli tuolloin 18-vuotias.

– Oli kolme ruotsalaista pikkupoikaa ja sit yks tanskalainen. Partiolaisia. Nehän juoksee koko yön. He juoksi saman tien alas ja teki ilmoituksen. Silloin mä tulin välittömästi tähän, laivahenkilökunnasta paikalle ensimmäisenä ennättänyt vahtimestari kertoo videolla.

Hän kuvailee tapahtumapaikalla, missä kohti henkihieveriin hakatut uhrit olivat löytöhetkellä, kuinka etäämmältä löytyi valtava hiustuppo sekä verinen makuualusta.

MTV Uutiset koosti yllä olevalle videolle keskeisimmät kohdat poliisin harvinaisesta tallenteesta. 

Uhri koitti kertoa jotakin

Vahtimestarin mukaan haavoittunut "poika koitti sanoa saksaksi jotain, mutta sitä en ymmärtänyt". Hän käski partiopoikien jäädä loukkaantuneen tyttöystävän kanssa, kun hän lähti taluttamaan vielä tuolloin elossa ollutta saksalaismiestä sairashyttiin.

Klaus Schelkle kuoli helikopterimatkalla sairaalaan. Tyttöystävä Bettina jäi henkiin, mutta vammautui fyysisesti. Hän ei osannut kertoa tekijästä mitään, koska menetti sanojensa mukaan muistinsa yli viikoksi. Taxis muistaa menneensä poikaystävänsä nukkumaan laivan kannelle ja heränneensä myöhemmin Saksan Stuttgartissa. 

Poliisin videolla vahtimestari esitteli myös surmapaikalta katsoen hieman etäämmällä olevaa kohtaa, josta löytyi makuualusta ja lisää verisiä jälkiä. Lisäksi helikopterikannelta löytyi vahtimestarin mukaan iso hiustuppo, jonka hän arveli olevan peräisin Bettina Taxisin hiuksista. 

Ankeat kotiolot raivostuttivat

Vuonna 2016, kun Viking Sallyn tutkinta oli virinnyt uudelleen käyntiin, suomalaispoliisit matkasivat tapaamaan veriteosta syytettyä tanskalaismiestä kööpenhaminalaiseen vankilaan, jossa tämä istui rangaistusta toisen rikostapauksen vuoksi.

Tällä reissulla syytetty oli tunnustanut poliiseille, mitä laivalla tapahtui heinäkuisena yönä. Hän halusi kertoa asiansa vankilan sisäpihalla varmistaakseen, ettei hänen sanomaansa tallenneta.

Esitutkinnan mukaan mies kertoi poliisille, että hän oli käyttänyt teossa laivalla ollutta työkalua, ruosteenpoistoon käytettävää kuonavasaraa. Mies kertoi uhrien olleen nukkumassa laivan kannella, kun hän kävi heidän kimppuunsa.

Mies oli todennut, ettei hänellä ollut uhreja vastaan mitään henkilökohtaista: He vain sattuivat olemaan väärässä paikassa väärään aikaan. 

– Hän toi syykseen teolle minulle esille, ettei ollut kotoaan saanut juuri mitään rahaa koko matkalle ja muutenkin hänen koko varustuksensa matkalle oli hyvin puutteellinen. Lapsuus oli ankea kaikin tavoin. Hän oli silloin matkalla hyvin vihainen ja suorastaan raivoissaan, kun koki ettei hänellä ole ikinä mahdollisuutta saada mitään itselleen samalla tavalla kuin kaikilla muilla. Hän koki elämän olevan epäoikeudenmukainen, tunnustuksen vastaanottanut poliisi kertoi esitutkinnassa.

Kertoi heittäneensä tekovälineen mereen

Poliisin mukaan mies oli näyttänyt kädellään ja kuvaillut, miten hän oli iskenyt uhreja vasaralla ja suunnitellut surmaamisen lisäksi vievänsä heidän omaisuutensa.

Lyöntien jälkeen mies kertoi nähneensä ja kuulleensa, kuinka kolme ruotsalaista partiopoikaa lähestyi rikospaikkaa. Mies kertoi tässä vaiheessa viskanneensa kuonavasaran mereen helikopterikannen toiselta laidalta. 

– Hän palasi uhrien luokse samaan aikaan, kun nämä ruotsalaiset partiopojat tulivat paikalle. Heitä kaikkia neljää partiopoikaa pidettiin yhdessä sankareina, kun he ryhmänä partiolaisia löysivät uhrit, poliisi kertoi esitutkinnassa.

Mies painotti poliiseille, ettei kukaan osannut epäillä häntä tekijäksi veriteon tultua ilmi. Partionuori antoikin teon jälkeen auliisti haastatteluja myös suomalaisille tiedotusvälineille ja kertoi, kuinka hän oli uhreja auttanut.

Vuosien kansainvälinen tutkinta

Epävirallisen kuulustelun sisältö, eli käytännössä tekijän antama tunnustus, asetettiin hyödyntämiskieltoon toukokuisessa oikeuskäsittelyssä.

Oikeus katsoi, ettei epäillyn oikeusturva ollut toteutunut kuulusteluissa, sillä hänellä ei esimerkiksi ollut avustajaa paikalla. Sittemmin mies on kiistänyt tunnustuksensa ja murhasyytteensä täysin.

Oikeudenkäynnin kannalta hyödyntämiskielto oli syyttäjille valtava takaisku, sillä näyttö miehen syyllisyydestä oli rakennettava muiden seikkojen varaan.

Tapauksessa on myös muutamia todistajia, joille tanskalaismies on vuosien aikana retostellut tappaneensa kaksi saksalaista laivalla. 

Useisiin muihin rikoksiin kytkeytyvien vankilavuosiensa aikana mies on sanojensa mukaan vain "testannut" vankitovereitaan kertomalla olevansa tappaja. Hän on kertonut henkirikoksista erilaisia versioita, mutta todistajien mukaan mies oli kuitenkin liittänyt veritekonsa aina nimenomaisesti Viking Sallyn tapahtumiin.

Kesästä 1987 rikoksen tutkintaa jatkettiin yhtämittaisesti yli neljä vuotta. Poliisin mukaan rikosasiaan kuultiin tai puhuteltiin noin tuhatta henkilöä. Rikosteknisiä näytteitä otettiin useita satoja ja tutkintatoimia tehtiin kaikkiaan yhdeksässä eri maassa.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus antaa tuomionsa 30. kesäkuuta.

1:45
Katso kuvat: Tältä Viking Sallyn kannella näytti veriteon jälkeen

Lue myös:

    Videot

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja