Viitasaarella kaverinsa äidin surmannut mies tappoi myös perheen koiran – selitteli tekoaan "pimahduksella"

1:24
Katso video: Poliisin esitutkintamateriaali kertoo, miltä rikospaikalla näytti

Nuori mies surmasi kaverinsa viisikymppisen äidin Viitasaarella helmikuussa. Silmittömän väkivallan uhriksi joutui myös perheen lemmikki. Miestä syytetään murhan lisäksi törkeästä eläinsuojelurikoksesta.

Surmayön tapahtumat tulivat ilmi, kun vuonna 1972 syntyneen naisen poika oli henkirikosta seuraavana iltapäivänä mennyt äitinsä talolle. Nainen ei ollut vastannut puhelimeen. Myös naisen ystävätär oli ollut huolissaan tilanteesta, koska naisen oli määrä tuoda koiransa hoitoon ystävättären luokse.

Tiedot käyvät ilmi poliisin esitutkintamateriaalista, joka tuli julkiseksi tapauksen oikeuskäsittelyn alettua loppuviikosta Keski-Suomen käräjäoikeudessa. 

Parikymppinen poika oli ollut edellisenä iltana kaverinsa kanssa äitinsä luona viettämässä iltaa. Koditon kaveri oli majaillut pojan luona ja toisinaan myös hänen äitinsä luona. Noin kahdeksan aikaan illalla poika oli lähtenyt omaan kotiinsa, mutta kaveri oli jäänyt äidin talolle. Tarkoitus oli, että kaveri tulee myöhemmin pojan luokse yöpymään tavalliseen tapaan.

Myöhemmin aamuyöllä kaveri tulikin pojan asunnolle. Poika avasi kaverilleen oven tietämättä siitä, että tämä oli lähitunteina surmannut hänen äitinsä. 

Puoliltapäivin herättyään poika huomasi, että hänen äitinsä lompakko oli asunnon keittiönpöydällä. Poika ajatteli, että se oli jäänyt kaverin haltuun edellisillan kauppareissun yhteydessä. 

Pojan mukaan kaveri häipyi asunnolta aamupalaa syömättä jo aikaisessa vaiheessa, lompakko mukanaan. Kaveri oli ilmoittanut menevänsä poliisikuulusteluihin aiemmin tapahtuneen asian vuoksi. Todellisuudessa hän lähti bussilla Ouluun. 

Sisällä odotti sekasorto

Iltapäivällä äidin talolle mennessään poika huomasi, että talon ikkunoita oli rikottu. Sisällä oli lukuisia verijälkiä, eikä äidin koiraakaan näkynyt missään. Poika soitti hätäkeskukseen ja kertoi havainnoistaan päivystäjälle.

Puhelinkeskustelun edetessä hän löysi äitinsä surmattuna ja mattoon käärittynä eteistilasta.

Uhrin kehossa todettiin noin 100 pisto- ja viiltohaavaa, jotka olivat arvioiden mukaan syntyneet elossa ollessa. Lisäksi uhrilla oli noin 100 kuoleman jälkeistä vammaa. Lisäksi naisen oikea käsi oli sahattu irti ranteen yltä. 

Tutkinnassa selvisi myös, että tekijäksi paljastunut pojan kaveri oli kuvannut surman aikaan noin puoliminuuttisen videon ja lähettänyt sen tyttöystävälleen hieman ennen puolta kolmea yöllä.

Kun poliisit tutkivat surmataloa, he tekivät kammottavan löydön myös omakotitalon yläkerran lastenhuoneesta. 

Vetosi muistamattomuuteen

Surmatun perheenäidin kolmevuotias espanjanvesikoira löytyi teräaseella tapettuna yläkerrasta lastenhuoneen nurkasta. Koirassa todettiin ulkoisina vammoina muun muassa viiltohaavat kuonossa ja kaulassa. Eläimen kehossa oli myös lukuisia muita ruhjeita.

Makuuhuoneen sängyn alta löytyi rautasaha, jossa oli eläimen verta. Jälkien perusteella koira oli liikkunut talossa ennen menehtymistään. 

Syytteen mukaan mies oli voimakasta väkivaltaa käyttäen aiheuttanut koiralle tarpeetonta pitkäkestoista kärsimystä ja kipua. Häntä syytetään murhan ja hautarauhan rikkomisen lisäksi törkeästä eläinsuojelurikoksesta.

Poliisikuulusteluissa mies kiisti eläinsuojelurikoksen, koska ei muistanut tapahtunutta vaan ainoastaan sen, että koira haukkui talon yläkerrassa. 

Todistajana kuultu miehen tyttöystävä kuitenkin kertoi, että mies oli surmayönä videon lähettäessään sanonut tappaneensa kaverinsa äidin sekä tämän koiran.

Tyttöystävä kuvaili miehen olevan humalassa hyvin aggressiivinen.

Mielentila tutkittiin

Mies otettiin kiinni tekoa seuraavana päivänä, kun hän oli murtautunut Oulussa hautausmaan toimistorakennukseen. Murhasyytetty kertoi tekoaikaan olleensa voimakkaasti päihtynyt ja käyttäneensä viikkojen ajan sekä alkoholia että lääkkeitä.

Hän väitti ajautuneensa kaverinsa äidin kanssa yöllä suusanalliseen riitaan, joka eteni tönimiseksi, huutamiseksi ja puukotukseen. Paikalla talossa ei tuolloin ollut muita henkilöitä. 

Mies kertoi teonsa syyksi äkkipikaisuuden, päihtymystilan ja tunteen "napsahduksesta" tai "pimahduksesta". 

– Muistan seuraavana päivänä miettineeni, kun tiesin että jotain pahaa on tapahtunut, että miksi ei voi kelata ajassa taaksepäin. Silloin seuraavana päivänä minä vielä uskottelin itselleni ja uskoinkin siihen, että mitään pahaa ei olisi tapahtunut, vuonna 2000 syntynyt mies sanoi kuulusteluissa.

Mies on myöntänyt syyllistyneensä tappoon ja hautarauhan rikkomiseen, mutta kiistää murhan ja törkeän eläinsuojelurikoksen.

Keski-Suomen käräjäoikeus määräsi miehen mielentilan tutkittavaksi jo esitutkinnan aikana. Käräjäoikeus antaa asiassa tuomionsa myöhemmin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja