"Vatsatauti" olikin jotain paljon pahempaa – nenäkoru oli tappaa amerikkalaisnaisen

Onko minulla sukupuolitauti? Gynekologi listaa Suomen yleisimmät sukupuolitaudit ja niiden oireet 4:32
Mistä tietää saaneensa seksitaudin? Gynekologi listaa Suomen yleisimmät sukupuolitaudit ja niiden oireet.

Nenäkoru oli viedä yhdysvaltalaisnaisen hengen, kertoo potilasta hoitanut terveydenhuoltoyritys Northwell Health. Nainen muistuttaa, ettei hoitoon hakeutumista tule lykätä koronatilanteen vuoksi.

Tammikuun 9. päivänä newyorkilainen Dada Smith, 37, heräsi niin huonovointisena, että hän ilmoitti työnantajalleen jäävänsä kotiin vatsavaivojen vuoksi. Nainen ei pystynyt syömään mitään. Hän joi vettä, mutta sekään ei tahtonut pysyä sisällä.

Smith ei kuitenkaan halunnut lähteä sairaalaan koronatilanteen vuoksi. Hän yritti sairastaa kotonaan, mutta oireet jatkuivat hellittämättä.

Seuraavana päivänä Smith alkoi oksentaa verta, jolloin perhe auttoi hänet hoitoon.

Lääkärit huomasivat, että Smithin elintärkeät elimet olivat niin kriittisessä tilassa, että naisella saattaisi olla vain päiviä elinaikaa. Smith vajosi koomaan.

Tutkimuksissa selvisi, että Smith oli sairastunut B-hepatiitin aiheuttamaan vakavaan maksavaurioon. Infektion syyksi lääkärit paikansivat nenäkorun, jonka potilas oli ottanut reilu kuukausi aiemmin.

B-hepatiitti tarttuu verestä

B-hepatiitti tarttuu veren välityksellä. Tyypillisiä tartuntatapoja ovat sukupuoliyhteys, synnytys ja pistoshuumeiden käyttö, mutta B-hepatiitin voi saada myös lävistyksestä tai tatuoinnista, jos käytettäviä välineitä ei ole steriloitu kunnolla.

Vuonna 2015 ilmestyneessä katsauksessa lävistysten todettiin voivan lisätä riskiä B- ja C-hepatiittivirusten tarttumiseen.

B-hepatiitin itämisaika on pitkä, 1–6 kuukautta. Terveyskirjasto kertoo, että vain kolmasosa tartunnan saaneista sairastuu akuuttiin maksatulehdukseen ja harvempi kuin joka sadas menehtyy taudin alkuvaiheessa vakavaan maksavaurioon, fulminanttiin hepatiittiin.

Pahin hepatiitti B:n aiheuttama terveysuhka on krooninen maksatulehdus ja maksakirroosi, joka lisää maksasyöpään sairastumisen riskiä.

Usein B-hepatiitti on oireeton. Mahdollisia oireita ovat:

  • pahoinvointi
  • ripuli
  • oksentelu tai vatsakipu
  • ihon, silmänvalkuaisten tai limakalvojen keltaisuus
  • lihas- tai nivelkipu

Elinsiirto pelasti

Dada Smith on yksi tartunnan saaneista, joiden henkeä fulminantti hepatiitti uhkasi. Smithiä hoitaneen elinsiirtokirurgin Lewis Tepermanin mukaan naisen maksa oli kutistunut miehen nyrkin kokoiseksi.

– Hän oli kuolemassa. Siitä ei ollut epäilystäkään, Teperman sanoo.

Smith laitettiin elinsiirtojonoon ja hän sai vakavaa tautia hillitseviä lääkkeitä. Nainen oli onnekas, sillä hänen maksasiirteensä saapui kolme päivää myöhemmin.

Elinsiirto-operaatio onnistui. Leikkauksen jälkeen potilaan kunto oli heikko, mutta hän toipui. Kolme päivää leikkauksen jälkeen Smith virkosi ensimmäisen kerran sairaalaan saapumisen jälkeen.

Tammikuun 26. päivä hänen vointinsa oli kohentunut niin, että hän pääsi kotiutumaan.

Älä lykkää hoitoon hakeutumista koronan vuoksi

Smith haluaa tarinallaan muistuttaa, ettei hoitoon hakeutumista tule lykätä koronatilanteen vuoksi. Niin Yhdysvalloissa kuin Suomessa ihmisten on huomattu venyttävän terveydenhuoltoon hakeutumista pandemian takia.

B-hepatiitti on harvinaistunut Suomessa riskiryhmien rokotusten ja huumeidenkäyttäjien neulanvaihtokäytäntöjen vuoksi. Tartuntojen ehkäisemiseksi tärkeää on käyttää puhtaita välineitä pistoskäytössä sekä tatuointeja, lävistyksiä ja akupunktioita tehdessä.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat